Vlákno názorů k dotazu PID X starobní důchod od Petruše - Re: PID X starobní důchod Mám stejného důchodce a...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 1. 2010 14:27

Petruše (neregistrovaný)

Re: PID X starobní důchod
    Mám stejného důchodce a stále slevu uplatňuje. Tím, že se stal starobním důchodce se jeho zdravotní stav nezměnil a je stále invalidní. Zde platí §381 Z586/92 odst.2 písmeno b) - donese potvrzení od správce daně (FÚ), že mu zanikl nárok na invalidní důchod z důvodu souběhu starobního a invalidního důchodu. tato potvrzení platí na dobu neurčitou.

• 18. 1. 2010 14:47

anoynm (neregistrovaný)

Ale ta sleva se uplatňuje na "poživatele" ID nebo ne ?

• 18. 1. 2010 14:57

mína (neregistrovaný)

Právě si také myslím že slevu uplatnuje pokud důchod skutečně pobírá a není rozhodné zda je nebo není plně invalidní. Takže bych slevu za prosinec dala, protože na počátku měsíce pobíral (i když ne celý měsíc) a za leden už ne.

• 18. 1. 2010 15:09

J (neregistrovaný)

Podle mne není podstatné, že má napsáno, že mu ode dne pobírání starobního důchodu nenáleží důchod invalidní, ale to zda je fakticky invalidní i při pobírání starobního důchodu nebo není, a takové potvrzení vydá skutečně jenom FÚ.
    Toto je ze zákona o daních z příjmů u prokazovaní slev:
    potvrzením správce daně příslušného podle místa bydliště poplatníka o tom, že poplatník pobírá jiný důchod z důchodového pojištění43), u něhož jednou z podmínek přiznání je, že je invalidní ve třetím stupni, nebo o tom, že mu zanikl nárok na invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně z důvodu souběhu nároku na výplatu invalidního důchodu a starobního důchodu, anebo je-li poplatník invalidní ve třetím stupni, avšak jeho žádost o invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně byla zamítnuta z jiných důvodů než proto, že není invalidní ve třetím stupn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).