Vlákno názorů k dotazu Změna smlouvy od Jíťa - Re: změna smlouvy Zaměstnavatel je povinen vás zaměstnat podle...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 1. 2010 8:54

Jíťa (neregistrovaný)

Re: změna smlouvy
    Zaměstnavatel je povinen vás zaměstnat podle původní pracovní smlouvy. Nemá-li možnost tomuto dostát, jsou dvě možnosti.
    Buď se spolu dohodnete na změně pracovní smlouvy-například zkrácením pracovní doby na 6h.
    V případě, že na toto nepřistoupíte, vzniká výpovědní důvod podle § 52e)-nadbytečnost a náleží vám minimálně zákonné odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku. Současně by vás zaměstnavatel měl ještě po výpovědní dobu 2 měsíců zaměstnávat a nemůže-li, pak se jedná o překážku na straně zaměstnavatele a měla byste nárok na průměrný výdělek-viz. § 208 ZP.
    Je jenom na vás, jak se domluvíte a na co přistoupíte. Samozřejmě nic nevylučuje uzavření dohody o ukončení pracovního poměru z důvodů dle § 52)e k dohodnutému dřívějšímu datu a např. s 5-měsíčním odstoupným.
    Také je potřeba vzít v úvahu současnou situaci na trhu práce a zda není lepší mít jistou práci alespoň na 6h denně než být na úřadu práce.

• 19. 1. 2010 15:54

Karmuše (neregistrovaný)

Díky moc,já jsem se dívala do pracovní smlouvy a tam je zapsáno od kdy a kde mě zaměstnávají a nadále že "Práva a povinnosti zaměstnavatelei zaměstnance plynoucí z této smlouvy upravuje zákoník práce."
    V záoníku je daná 8 hodinová pracovní doba?
    Mě prostě řekli,že pro mě mají práci jen na šest hodin a chtějí,abych podepsala novou smlouvu.
    Takže když jim řeknu,že s tou změnou nesouhlasím,tak mi musí dát výpověď zaměstnavatel.Jaký je tedy ten paragraf když né 52/e?
    Samozřejmě je lepší mít práci na 6h než žádnou,ale zase si málo vydělám.Bylo by pro mne lepší když už je to tak,dostat odstupné a vzít práci na celý úvazek.Děkuji za pomoc.Karin

• 19. 1. 2010 16:02

pája

>>se vším bych souhlasil, jen ten § 52 e) mi nějak
    >>nesedí.
    >
    >Díky moc,já jsem se dívala do pracovní smlouvy a tam
    >je zapsáno od kdy a kde mě zaměstnávají a nadále že
    >"Práva a povinnosti zaměstnavatelei zaměstnance plynoucí
    >z této smlouvy upravuje zákoník práce."
    >V záoníku je daná 8 hodinová pracovní doba?
    >Mě prostě řekli,že pro mě mají práci jen na šest hodin
    >a chtějí,abych podepsala novou smlouvu.
    >Takže když jim řeknu,že s tou změnou nesouhlasím,tak
    >mi musí dát výpověď zaměstnavatel.Jaký je tedy ten
    >paragraf když né 52/e?

je to § 52 písm.c) - nadbytečnost na základě rozhodnutí zaměstnavatele
    >Pokud nebudete souhlasit s kratší pr.dobou(§ 80 ZP), mjusí Vás propustit a máte nárok na odstupné.V ZP je stanovena PD týdenní-40 hod.(příp.méně), takže pokud nemáte v PS sjednánu kratší PD, máte plný úvazek 40 hod.týdně,tj. 8 denně.

• 9. 2. 2010 14:46

Vevod (neregistrovaný)

>
    >>>se vším bych souhlasil, jen ten § 52 e) mi nějak
    >>>nesedí.
    >>
    >>Díky moc,já jsem se dívala do pracovní smlouvy a tam
    >>je zapsáno od kdy a kde mě zaměstnávají a nadále že
    >>"Práva a povinnosti zaměstnavatelei zaměstnance
    >>plynoucí
    >>z této smlouvy upravuje zákoník práce."
    >>V záoníku je daná 8 hodinová pracovní doba?
    >>Mě prostě řekli,že pro mě mají práci jen na šest
    >>hodin
    >>a chtějí,abych podepsala novou smlouvu.
    >>Takže když jim řeknu,že s tou změnou nesouhlasím,tak
    >>mi musí dát výpověď zaměstnavatel.Jaký je tedy ten
    >>paragraf když né 52/e?
    >
    >je to § 52 písm.c) - nadbytečnost na základě
    >rozhodnutí zaměstnavatele

Dobrý den jsem podobný případ,

byl mi předložen dodatek ke smlouvě kde se upravovala má pracovní smlouva. Já s tímto dodatkem nesouhlasil tak jsem dostal výpověď pro nadbytečnost § 52 písm.c). Chci se ale zeptat:
    Mám zjištěno že na mé místo , ale pod jiným názvem pozice(ale úplně stejná náplň práce) má zaměstnavatel dalšího člověka, kterého přijme. Podle mne to nelze. Můžete mi prosím poradit který zákon nebo nařízení vlády řeší tento problém.... Děkuji
    >>Pokud nebudete souhlasit s kratší pr.dobou(§ 80 ZP),
    >>mjusí Vás propustit a máte nárok na odstupné.V ZP je
    >stanovena PD týdenní-40 hod.(příp.méně), takže pokud
    >nemáte v PS sjednánu kratší PD, máte plný úvazek 40
    >hod.týdně,tj. 8 denně.

• 9. 2. 2010 15:01

pája

V podstatě nemáte šanci rozhodnutí zam-tele nějak kritizovat, napadat nebo zkoušet změnit. Jediná šance pro Vás je soudní cestou se domáhat neplatnosti výpovědi, ale v případě nadbytečnosti je to v podstatě ztráta času a peněz, protože zam-tel si své rozhodnutí může kdykoliv obhájit. Jeden měsíc místo zruší, nepotřebuje, jde o nadbytečnost a za dva měsíce zjistí, že to nejde a místo opět zřídí, obsadí-už někým jiným a Vy nemáte šanci do tohoto procesu zasáhnout.Takže bohužel.

• 9. 2. 2010 20:32

Vevod (neregistrovaný)

Nejde mi ani o to ho napadat a soudit se s ním, jak píšete je to ztáta času a peněz, jen jsem chtěl vědět jestli je vůbec nějaká oporav zákoně a nebo si zaměstnavatelé s námi mužou dělat co chou a vždy jim to projde...

děkuji za odpověď

• 10. 2. 2010 10:48

pája

ne vždy, ale někdy to tak opravdu je, protože lidi mají málo informací, taky se třeba bojí o práci, zaměstnavatel se chová jako ... a čeká, zda to projde a pokud se lidi nebrání, tak zjouší více a více. V některých případech má ale pravdu a oporu v zákoně on, protože lidi podepíšou cokoliv, aNIŽ BY SI TO PŘEČETLI NEBO SI NECHALI PORADIT PŘED PODPISEM.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).