Re: Příkazní smlouva
Takže syn bude provozovat nebo poskytovat služby a otec se o to bude na základě smlouvy starat? Pokud je to tak, tak oba jsou podnikateli a jejich závazkový vztah se řídí obchodním zákoníkem dle § 261. Takže by mohla být uzavřena smlouva s otcem, který by řídil dle smlouvy provozovnu(šlo by o obdobný vztah jako např. činnost odpovědného zástupce), smlouva se uzavírá dle § 269/2 obch.zák. jako inominátní-nepojmenovaná, protože obchodní zákoník příkazní nezná. Nejsem daňař, ale myslím, že když otec jako plátce DPH uzavře smlouvu se synem na zajišťování služeb, tak mu bude muset stejně účtovat DOPH,nebo to už mu něvadí?
xxxxxxx
pájo, díky, podumám,... ale víc by se mi líbila ta příkazní, myslíte, že ji opravdu nejde uzavřít mezi OSVČ, tedy fyzickými osobami? Dříve jsem se s ní setkala u FO, která na jejím základě prováděla správu nemovitosti, tzn. odměna byla určena v té příkazní smlouvě, tudíž by se odboural problém s DPH...
xxxxxxxxxx
Asi to pro začátek - tedy pro konec loňského roku půjde přes obch. zák., už jsem se to snažila pročíst, .... díky moc. Jako druhou variantu zkusím přepočítat otce coby spolupracujícího .... Od letošního roku(2010) by uvedený problém měl být řešen spíš přes mzdy - ze začátku určitě DPP, dál se ukáže.K tomuto problému došlo hlavně proto, že k převedení živnosti na synátora došlo poslední dva měsíce v roce, kdy sezona vrcholí a tržby jsou nejsilnější - jj, to je daň náhlému rozhodnutí páně podnikatele...ještě jednou díky moc za nasměrování.
Mám tu na BC dost absenci, se 4 letým vnukem se dost obtížně něco nastudovává - příští týden mám od něj ale volno, tak budu dohánět resty. Ještě jednou díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.