Re: Paušál na auto a základ pro SP a ZP
>Dobrý den, vím, že se to tu omílá pořád dokola, ale
>asi už blbnu.
>Jsem OSVČ, podvojné účetnictví a
>
>1) chci si uplatnit paušál na auto ve výši 4000,-.
>Snižuje mi částka 11x4000,- (auto jsem pořídil a zařadil
>do podnikání 18.2.2009) i základ pro výpočet SP na
>OSSZ a ZP pro zdravotní pojišťovnu???
>
>2)kam a jak (kontace) tuto částku uvedu v účetnictví,
>aby mi snižovala základy na pojištění
>
>Mooooc děkuji za trpělivost :o) už jsem pročetl kde co
nějak se mi nezdá ten paušál v únoru, podmínkou je , že musíte používat auto celý měsíc, nebo se mýlím?
>a už mi to nějak nemysli. DÍKY
Nám dokonce daňový poradce na školení říkal, že výklad z MF byl takový, že pokud nevlastníte auto celý rok, tak nemůžete paušál použít (nemůžete zvolený způsob používat celý rok, protože jste to auto nevlastnil).
Ano, je to na hlavu. Když prodám v listopadu, oni mě vlastně NUTÍ zpětně dopsat knihu jízd.
Jinak do účetnictví to dávat nebudete, půjde o úpravu na daňovém přiznání.
Choďte na lepší školení nebo nechoďte nikam a spolehněte se na svůj
rozum. Po přečtení příslušných dokument budete stejně chytrý jAko DP. ONI mě nutí .... ! Kdo?
Do účetnictví nic nedá dá do DP. Ale jak do Přehledů SP a ZP na to se ptá. Jedině ručo fučo, nebo je jiný způsob?
Čekala jsem, jestli se někdo ozve. Školení bylo dobré, to byla spíš perlička - možný výklad nějakého úředníčka z MF. S tím nucením to bylo myšleno tak, že pokud bychom přijali tento výklad, na začátku roku si stanovili, že na auto se bude uplatňovat paušál, nebudeme uplatňovat DPH z benízu a nebudeme psát knihu jízd. A ehlje, auto bude ke konci roku vyřazeno z majetku. Co pak? Dle zmíněného výkladu bychom museli dopsat knihu jízd, abychom mohli uplatnit nějaké výdaje na předmětné auto, neboť paušál nepůjde (není v majektu celý rok).
Jinak do přehledů na SP a ZP to opravdu bude ručo fučo. Tazatel vede podvojko, tak není jiná cesta.
Paušál na auto a základ pro SPaZP_CHÁPU
Děkuji za diskuzi,
- chápu tedy dobře, že
1) můžu použít paušál až od 1.3.2009, tedy 10x4.000,- (datum pořízení 18.2.2009)... JE TO TAK???
2)dám to až do daň přiznání ..... A NA KTERÝ ŘÁDEK PROSÍM
3) a od základu pro SP a ZP tuto částku odečtu ručně a teprve poté mi vznikne základ pro výpočet pojištění????
Díky moc za trpělivost
Re: Paušál na auto a základ pro SPaZP_CH
Dostala jsem radu na finance.cz: V tomto případě nejde o pohyb peněz, což je jedna z podmínek účtování v DE (není pokladní doklad ani položka na výpisu z b.ú.). Do přehledu pro SP a ZP se to dostane, protože jako příjmy uvádíte součet řádků 101+105-107 přílohy 1 DAP a jako výdaje součet 102+106-108.
Takže podle mě na ř. 106 přílohy č. 1. Popis úpravy na str. 2 této přílohy, oddíl E. Jarka
Re: Paušál na auto a základ pro SPaZP_CH
Odpověď se týkala účtující FO (nevede DE).
A k té radě:
1) v DE se neúčtuje, v DE se eviduje - proto se to jmenuje daňová EVIDENCE,
2) příjmy a výdaje nejsou jen pohybem v pokladně nebo na BÚ, jsou to též zápočty závazků a pohledávek, tvorba rezerv, uplatnění odpisů či různých paušálů, ...,
3) věřit můžete, ale lepší je si to aspoň ověřit - nezbývá než opakovat pořád dokola: i vy si vezměte k ruce zákony o pojistném a přečtěte si jak se stanovuje vyměřovací základ pro FO, pro změnu zase ty, které nevedou účetnictví a co vlastně obsahuje,
4) příloha pro FO vedoucí DE slouží k úpravám základu daně podle §5 a §23 a ne k uplatnění výdajů podle §24.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.