Re: Odpovědnost za účetnictví a daně
Z hlediska pracovněprávního je výše škody vymahatelné na Vás omezena zákoníkem práce. Sankce bude udělena poplatníkovi a ten na Vás může vymáhat škodu jen do limitu.
Z hlediska trestně právního je to širší odpovědnost. Vy máte být osobou, která rozumí daním a účetnictví. Asi nezastáváte místo pořizovatelky dat, ale jste na pozici účetní. Pan jednatel odpoví, že Vás zaměstnal, protože účetnictví a daním nerozumí. Pochybuji, že by orgány činné v trestním řízení zajímalo, že "musíte poslouchat jednatele". V TrZ existuje pojem spolupachatel a pomocník. A pokud napíšete na papír, že něco je proti předpisům a že to nechcete zaúčtovat, pokud to jednatel nepodepíše? To by šlo použít jako důkaz proti Vám, že jste o protiprávním jednání věděla a přesto jste špatně zaúčtovala operaci a krátila daň.
Pokud byste vedla účetnictví "výhodně" na fakturu, je to ještě horší. Výši vymahatelné škody nebude limitovat ZP.
A pak je tu zákon 253/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, který ukládá účetním aktivní povinnost "práskat" podezřelé obchody. Je mnohem přísnější než 61/1996 Sb.
Přeji jen slušné jednatele. :-))
Hezký den!
Vedu účetnictí pro FO na fakturu. Nemám s ním žádnou smlouvu. Neuchovávám doklady, jednou za měsíc dostanu kupku, udělám DPH a kupku zase vrátím s případnýma poznámkama. Taky mě pan podnikatel tlačí, aby ušetřil na daních. Já upozorním na nutnost upravit základ daně u předčasně ukončeného leasingu a on odpoví: na tuto povinnost dodanit "asi zapomeneme". Nic s ním nanadělám. Když pominu možnost ukončit spolupráci, lze nějak uniknout odpovědnosti?
Psát třeba na fakturu "zpracování dat za měsíc.... roku...", je to lepší než "vedení účetnictví za ...."?
.
>>že jste o protiprávním jednání věděla a přesto jste
>>špatně zaúčtovala operaci a krátila daň.
>>
>>Pokud byste vedla účetnictví "výhodně" na fakturu, je
>>to ještě horší. Výši vymahatelné škody nebude
>>limitovat ZP.
>>
>>A pak je tu zákon 253/2008 Sb. o některých opatřeních
>>proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, který
>>ukládá účetním aktivní povinnost "práskat" podezřelé
>>obchody. Je mnohem přísnější než 61/1996 Sb.
>>
>>Přeji jen slušné jednatele. :-))
>>
>>Hezký den!
>Vedu účetnictí pro FO na fakturu. Nemám s ním žádnou
>smlouvu. Neuchovávám doklady, jednou za měsíc dostanu
>kupku, udělám DPH a kupku zase vrátím s případnýma
>poznámkama. Taky mě pan podnikatel tlačí, aby ušetřil na
>daních. Já upozorním na nutnost upravit základ daně u
>předčasně ukončeného leasingu a on odpoví: na tuto
>povinnost dodanit "asi zapomeneme". Nic s ním nanadělám.
>Když pominu možnost ukončit spolupráci, lze nějak
>uniknout odpovědnosti?
>Psát třeba na fakturu "zpracování dat za měsíc....
>roku...", je to lepší než "vedení účetnictví za ...."?
Já bych vám doporučila najít si jinou firmu. Teď už těžko přitvrdíte, když jste to neudělala na začátku. Když bude podnikatel v úzkých, opravdu to hodí na vás.
Nebo odkývat, nicméně to zaúčtovat dle vašeho vědomí jinak, tedy podle vás a vašich znalostí. Neříkat udělám to tak, souhlasíte, ale udělat to podle sebe.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.