Vlákno názorů k dotazu Odpovědnost za účetnictví a daně od Pavel Jirsa - Re: Odpovědnost za účetnictví a daně Z hlediska pracovněprávního...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 1. 2010 1:05

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Odpovědnost za účetnictví a daně
    Z hlediska pracovněprávního je výše škody vymahatelné na Vás omezena zákoníkem práce. Sankce bude udělena poplatníkovi a ten na Vás může vymáhat škodu jen do limitu.

Z hlediska trestně právního je to širší odpovědnost. Vy máte být osobou, která rozumí daním a účetnictví. Asi nezastáváte místo pořizovatelky dat, ale jste na pozici účetní. Pan jednatel odpoví, že Vás zaměstnal, protože účetnictví a daním nerozumí. Pochybuji, že by orgány činné v trestním řízení zajímalo, že "musíte poslouchat jednatele". V TrZ existuje pojem spolupachatel a pomocník. A pokud napíšete na papír, že něco je proti předpisům a že to nechcete zaúčtovat, pokud to jednatel nepodepíše? To by šlo použít jako důkaz proti Vám, že jste o protiprávním jednání věděla a přesto jste špatně zaúčtovala operaci a krátila daň.

Pokud byste vedla účetnictví "výhodně" na fakturu, je to ještě horší. Výši vymahatelné škody nebude limitovat ZP.

A pak je tu zákon 253/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, který ukládá účetním aktivní povinnost "práskat" podezřelé obchody. Je mnohem přísnější než 61/1996 Sb.

Přeji jen slušné jednatele. :-))

Hezký den!

• 26. 1. 2010 12:11

mmm (neregistrovaný)

Vedu účetnictí pro FO na fakturu. Nemám s ním žádnou smlouvu. Neuchovávám doklady, jednou za měsíc dostanu kupku, udělám DPH a kupku zase vrátím s případnýma poznámkama. Taky mě pan podnikatel tlačí, aby ušetřil na daních. Já upozorním na nutnost upravit základ daně u předčasně ukončeného leasingu a on odpoví: na tuto povinnost dodanit "asi zapomeneme". Nic s ním nanadělám. Když pominu možnost ukončit spolupráci, lze nějak uniknout odpovědnosti?
    Psát třeba na fakturu "zpracování dat za měsíc.... roku...", je to lepší než "vedení účetnictví za ...."?

• 26. 1. 2010 22:49

alen1 (neregistrovaný)

.
    >>že jste o protiprávním jednání věděla a přesto jste
    >>špatně zaúčtovala operaci a krátila daň.
    >>
    >>Pokud byste vedla účetnictví "výhodně" na fakturu, je
    >>to ještě horší. Výši vymahatelné škody nebude
    >>limitovat ZP.
    >>
    >>A pak je tu zákon 253/2008 Sb. o některých opatřeních
    >>proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, který
    >>ukládá účetním aktivní povinnost "práskat" podezřelé
    >>obchody. Je mnohem přísnější než 61/1996 Sb.
    >>
    >>Přeji jen slušné jednatele. :-))
    >>
    >>Hezký den!
    >Vedu účetnictí pro FO na fakturu. Nemám s ním žádnou
    >smlouvu. Neuchovávám doklady, jednou za měsíc dostanu
    >kupku, udělám DPH a kupku zase vrátím s případnýma
    >poznámkama. Taky mě pan podnikatel tlačí, aby ušetřil na
    >daních. Já upozorním na nutnost upravit základ daně u
    >předčasně ukončeného leasingu a on odpoví: na tuto
    >povinnost dodanit "asi zapomeneme". Nic s ním nanadělám.
    >Když pominu možnost ukončit spolupráci, lze nějak
    >uniknout odpovědnosti?
    >Psát třeba na fakturu "zpracování dat za měsíc....
    >roku...", je to lepší než "vedení účetnictví za ...."?

Já bych vám doporučila najít si jinou firmu. Teď už těžko přitvrdíte, když jste to neudělala na začátku. Když bude podnikatel v úzkých, opravdu to hodí na vás.
    Nebo odkývat, nicméně to zaúčtovat dle vašeho vědomí jinak, tedy podle vás a vašich znalostí. Neříkat udělám to tak, souhlasíte, ale udělat to podle sebe.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).