Re: Daňový odpis pohledávky
Pokud tomu správně rozumím, tak vy vedete DE a postoupili jste vlastní pohledávku v nominální hodnotě 2010 tis. Kč za 1100 tis. Kč.
Pak musíte v r. 2009 zahrnout do příjmů celou částku ve výši 2010 tis. Kč a nikoliv pouze skutečně přijatou úhradu postoupené pohledávky (s vyjímkou postoupení pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)).
V r. 2010 bude částečná úhrada postoupené pohledávky již nedaňovým příjmem. Ňajdete v § 23 odst. 13:
Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlila, ale firma A (která nám původně dlužila) převedla svůj dluh firmě B v plné hodnotě, tj.
2 050 tis a noví dlužníci nám za ni zaplatí těch 1 100.tis. A také jsem předpokládala, že pokud vedeme DE, tak se účtuje při platbě... Prosím o Váš názor
>>>Prosím o chytrou radu...
>>>Naši pohledávku ve výši 2 050 tis. odkoupila se
>>>souhlasem firma XY. za 1 100 tis. V roce 2009 nám
>>>zaplatila
>>>200 tis, v roce 2010 zaplatí 900 tis. Kč. Vedeme
>>>daňovou evidenci, takže v r. 2009 půjde do
>>>zdanitelných
>>>příjmů 200 tis. Kč, zbytek v r. 2010. Rozdíl mezi
>>>původní
>>Pokud tomu správně rozumím, tak vy vedete DE a
>>postoupili jste vlastní pohledávku v nominální hodnotě
>>2010
>>tis. Kč za 1100 tis. Kč.
>>Pak musíte v r. 2009 zahrnout do příjmů celou částku
>>ve výši 2010 tis. Kč a nikoliv pouze skutečně
>>přijatou
>>úhradu postoupené pohledávky (s vyjímkou postoupení
>>pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)).
>>V r. 2010 bude částečná úhrada postoupené pohledávky
>>již nedaňovým příjmem. Ňajdete v § 23 odst. 13:
>
>Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlila, ale firma A
>(která nám původně dlužila) převedla svůj dluh firmě B v
>plné hodnotě, tj.
>2 050 tis a noví dlužníci nám za ni zaplatí těch 1
>100.tis. A také jsem předpokládala, že pokud vedeme DE,
>tak se účtuje při platbě... Prosím o Váš názor
Takže vy nepostupujete vaši pohledávku, ale dlužník postoupil svůj závazek vůči vám jiné společnosti. Ta jiná společnost vám zaplatí pouze část. Do zdanitelných příjmů zaevidujete pouze skutečně přijaté platby. To je jiná situace, než kdyby jste postoupili vaši pohledávku (jak jsem pochopila původně váš dotaz).
Jelikož vedete DE, pak nemůžete tvořit OP.
Pokud nenastane situace uvedená v § 24 odst. 2 písm. y), pak o neuhrazenou část při ukončení podnikání zvýšíte základ daně z příjmů. Pokud by jste chtěli pohledávku vyřadit z evidence dříve, pak musíte vyloučit výdaje související s touto pohledávkou.
Jenom dovětek - proč jste s takovým postoupením souhlasili...
Děkuji moc za radu - a k tomu dovětku. Jak jsem někde výš psala, původní dlužník firma A nemá ani Ň a nedostali bychom vůbec nic, i kdyby jsme se soudili 5 let. Jakmile se vyrovnáte (ale nesmíříte) s tím, že peníze už nikdy neuvidíte, tak jste rádi i za polovinu...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.