Re: úřad práce - plátce daně?
ne! proč používáte vykřičník? nikdy jste neslyšela, že lze od úřadu práce obdržet nevyplacenou mzdu insolventním zaměstnavatelem?zpracovávám DP a ten člověk, kterého se to týká, pracoval pro zaměstnavatele, který je v insolvenci a úřad práce uspokojoval jeho mzdové nároky nevyplacené zaměstnavatelem. Paragraf, který to upravuje v zákoně,odkazuje na "plátce daně", tak jsem se ptala, jestli lze považovat UP jako plátce daně - té daně ze mzdy, kterou mu vyplatil místo zaměstnavatele, abych to mohla zahrnout do DP. Bára
Báro, zjišťovala jsem to již vloni a nemohla jsem se dobrat výsledku, myslím, že to zákonodárci podcenili, vím, že letos se to řešilo na MF spolu s MPSV. Výsledkem by snad mělo být to, že v případě, kdy ÚP příjmy přepočetl, tzn. vyloučil z potvrzení z-tele mzdu, která pro účely uplatnění nevyplacených mzd.nároků nebyla mzdovým nárokem, např. odměna, 13."plat" apod.,pak PZP vystavuje ÚP, v případě, že potvrzení od z-tele vzal v potaz a nepřepočetl, tak PZP vystavuje bývalý z-tel. Pokud z-ci obdrželi mzdový nárok od ÚP vyplacený v r. 2009 a část byla z roku 2008, pak z-tel nesmí provést RZ, ale z-ec je povinen podat DAP na FÚ. Mám také takové z-ce - jedni obdrželi v roce 2009 mzdové nároky od ÚP za prosinec 08, leden a březen 09 - tito jsou povinni podat DAP a pak mám jiné, kteří obdrželi mzdové nároky od ÚP za měsíce roku 2009, těmto - za podmínek splňujících možnost požádat o roční zúčtování, lze provést RZ s tím, že doloží příjmy a příjmy doloží dle toho, zda příjmy ÚP přepočetl-pak vystaví ÚP či zda nepřepočetl - pak vystaví býv.zaměstnavatel.
Bude to "trošku" složitější :)
>
>>>>Od úřadu práce jste snad dostala příspěvek v
>>>>nezaměstnanosti, ne mzdu!!
>>Úřad práce by měl vystavit potvrzeí o zdanitelných
>>příjmech (nebo měl tím pověřit bývalého
>>zaměstavatele), z
>>toho musíte vycházet
>Báro, zjišťovala jsem to již vloni a nemohla jsem se
>dobrat výsledku, myslím, že to zákonodárci podcenili,
>vím, že letos se to řešilo na MF spolu s MPSV.
>Výsledkem by snad mělo být to, že v případě, kdy ÚP příjmy
>přepočetl, tzn. vyloučil z potvrzení z-tele mzdu, která
>pro účely uplatnění nevyplacených mzd.nároků nebyla
>mzdovým nárokem, např. odměna, 13."plat" apod.,pak PZP
>vystavuje ÚP, v případě, že potvrzení od z-tele vzal v
>potaz a nepřepočetl, tak PZP vystavuje bývalý z-tel.
>Pokud z-ci obdrželi mzdový nárok od ÚP vyplacený v r.
>2009 a část byla z roku 2008, pak z-tel nesmí provést
>RZ, ale z-ec je povinen podat DAP na FÚ. Mám také
>takové z-ce - jedni obdrželi v roce 2009 mzdové nároky od
>ÚP za prosinec 08, leden a březen 09 - tito jsou
>povinni podat DAP a pak mám jiné, kteří obdrželi mzdové
>nároky od ÚP za měsíce roku 2009, těmto - za podmínek
>splňujících možnost požádat o roční zúčtování, lze provést
>RZ s tím, že doloží příjmy a příjmy doloží dle toho,
>zda příjmy ÚP přepočetl-pak vystaví ÚP či zda
>nepřepočetl - pak vystaví býv.zaměstnavatel.
>Bude to "trošku" složitější :)
Děkuji Beto, pročítala jsem starší diskuse, ale odkazovaly na nějaké změny po novém roce, proto jsem se na to ptala. Mám v ruce Potvrzení o zdanitelných příjmech od zaměstnavatele, které je ručně opravené podle skutečně vyplacených mezd. Předchozí přispěvatelka uváděla, že up mohl pověřit zaměstnavatele o vystavení potvrzení, takže to je velmi pravděpodobně včetně těch mezd vyplaceným úřadem práce, tak já už žádný up nebudu řešit a udělám to na základě toho potvrzení. Jednu mzdu má ještě u soudu nebo ted přesně nevím kde, říkal, že tu poslední vč. odstupného možná ani nikdy nedostane. Děkuji oběma, Bára
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.