Re: Stravenky a zahranicní cesta
Provize by se měla rozdělit také na 55% daňový a 45% nedaňový náklad. Ale účtovala jsem většinou provizi také celou do daňových
nákladů a při kontrole FÚ to nebylo zjištěno jako chyba.
Nákladově by bylo vhodnější počítat diety a nedávat stravenky,
ale důležité je jak si to určíte ve vnitřních směrnicích.
Ani kdyz si dame do vnitrnich smernic, ze misto diet poskytujeme stravenku ? vzdyt pro FU to je urcite zajimavejsi, jelikoz naklad ze stravenky je vzdy mensi nez kdybych davala cele diety do N. Meli jsme kontrolu nekdy v 2006 a stravenky u tuzemskych sluz. cest vubec neresili....Ale mam teda radeji preuctovat dokud je cas ?
Přeúčtujte, protože diety (stravné) na služebních cestách je zákonný nárok zaměstnance a pokud je neposkytnete, můžete být popotahováni za neplnění zákoníku práce. Stravenky jsou jen možnost, jak přispívat zaměstnancům a nejsou stanoveny zákonem. Vnitřní předpis Vám zde nepomůže, protože nemůžete jít proti zákonům. Diety mají vždy přednost a pokud vznikne na ně nárok, nelze ještě uplatňovat stravenky
aha, tak zahraniční tedy opravím, musím to udelat i u tuzemské služebky ???!!!! co ted s tim, kdyz jsem mi zbydou ke konci roku ucetne stravenky ? mam dat, ze zamestnanec je uhradil hotove cele ? A jeste se zeptam, zda je problem, kdy vydavame stravenky jakoby zpetne za mesic,dle dochazky..... Nakladove to asi nic neovlivni, ale evidencne to muze byt problem pro FU ?
Urcite mate pravdu, take jsem byla takhe zvykla, ted jsem ale nastoupila do male firmy a zde to delaji takto a nechteji menit. Muzete mi rict, kde konkretne je napsane, ze se nesmi vydavat zpetne ? v zakone je napsane ze je to prispevek na stravu. jde o to slovicko NA stravu ? dan. poradce jen upozornil, ze ten zpusob zalohove je lepsi, ale nerikal nic, ze by neslo nakladove uplatnit.
stnanec je uhradil hotove cele ? A jeste se
>>>>>zeptam,
>>>>>zda je problem, kdy vydavame stravenky jakoby zpetne
>>>>>za mesic,dle dochazky..... Nakladove to asi nic
>>>>>neovlivni, ale evidencne to muze byt problem pro FU ?
>>>>Máte to špatně, stravenky se musí vydávat dopředu,
>>>>protože přispíváte na obědy a bez stravenek je nemůže
>>>>zaměstnanec čerpat. Praxe je taková,že vydám před a
>>>>podle
>>>>počtu odpracovaných dní zkrátím nárok na příští
>>>>měsíc.
>>>Urcite mate pravdu, take jsem byla takhe zvykla, ted
>>>jsem ale nastoupila do male firmy a zde to delaji
>>>takto
>>>a nechteji menit. Muzete mi rict, kde konkretne je
>>>napsane, ze se nesmi vydavat zpetne ? v zakone je
>>>napsane ze je to prispevek na stravu. jde o to
>>>slovicko NA
>>>stravu ? dan. poradce jen upozornil, ze ten zpusob
>>>zalohove je lepsi, ale nerikal nic, ze by neslo
>>>nakladove
>>>uplatnit.
>>Z logiky věci ... jde o to, umožnit lidem stravování,
>>přispět jim NA obědy, ne že jim budete zpětně
>>poskytovat nějaké příspěvky.
>souhlasim s vama
Souhlasím s tím, že stravenky poskytovat zpětně je proti logice. K druhému problému se stravenkou při pracovní cestě to máme vyřešeno tak, že na cestovní příkaz (ve 100% tuzemských) zaměstnanec prohlašuje : že nenárokuje stravné dle zákona, jelikož na jeho žádost mu byla poskytnuta stravenka. (kterou mohl použít kdekoliv při tuzemské pracovní cestě)
my jsme to v predchozi firme delali stejne a proslo nam to i pres kontrolu FU. Ale ted jsem znejistela, jelikoz v zakone je napsane, ze pokud vznikne zákonný nárok na diety, tak nemůže se použít příspevek. Mate to osetrene nejak i v interni smernici ? meli jste kontrolu ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.