Re: Stravenky a zahranicní cesta
Provize by se měla rozdělit také na 55% daňový a 45% nedaňový náklad. Ale účtovala jsem většinou provizi také celou do daňových
nákladů a při kontrole FÚ to nebylo zjištěno jako chyba.
Nákladově by bylo vhodnější počítat diety a nedávat stravenky,
ale důležité je jak si to určíte ve vnitřních směrnicích.
Ani kdyz si dame do vnitrnich smernic, ze misto diet poskytujeme stravenku ? vzdyt pro FU to je urcite zajimavejsi, jelikoz naklad ze stravenky je vzdy mensi nez kdybych davala cele diety do N. Meli jsme kontrolu nekdy v 2006 a stravenky u tuzemskych sluz. cest vubec neresili....Ale mam teda radeji preuctovat dokud je cas ?
Přeúčtujte, protože diety (stravné) na služebních cestách je zákonný nárok zaměstnance a pokud je neposkytnete, můžete být popotahováni za neplnění zákoníku práce. Stravenky jsou jen možnost, jak přispívat zaměstnancům a nejsou stanoveny zákonem. Vnitřní předpis Vám zde nepomůže, protože nemůžete jít proti zákonům. Diety mají vždy přednost a pokud vznikne na ně nárok, nelze ještě uplatňovat stravenky
aha, tak zahraniční tedy opravím, musím to udelat i u tuzemské služebky ???!!!! co ted s tim, kdyz jsem mi zbydou ke konci roku ucetne stravenky ? mam dat, ze zamestnanec je uhradil hotove cele ? A jeste se zeptam, zda je problem, kdy vydavame stravenky jakoby zpetne za mesic,dle dochazky..... Nakladove to asi nic neovlivni, ale evidencne to muze byt problem pro FU ?
Urcite mate pravdu, take jsem byla takhe zvykla, ted jsem ale nastoupila do male firmy a zde to delaji takto a nechteji menit. Muzete mi rict, kde konkretne je napsane, ze se nesmi vydavat zpetne ? v zakone je napsane ze je to prispevek na stravu. jde o to slovicko NA stravu ? dan. poradce jen upozornil, ze ten zpusob zalohove je lepsi, ale nerikal nic, ze by neslo nakladove uplatnit.
stnanec je uhradil hotove cele ? A jeste se
>>>>>zeptam,
>>>>>zda je problem, kdy vydavame stravenky jakoby zpetne
>>>>>za mesic,dle dochazky..... Nakladove to asi nic
>>>>>neovlivni, ale evidencne to muze byt problem pro FU ?
>>>>Máte to špatně, stravenky se musí vydávat dopředu,
>>>>protože přispíváte na obědy a bez stravenek je nemůže
>>>>zaměstnanec čerpat. Praxe je taková,že vydám před a
>>>>podle
>>>>počtu odpracovaných dní zkrátím nárok na příští
>>>>měsíc.
>>>Urcite mate pravdu, take jsem byla takhe zvykla, ted
>>>jsem ale nastoupila do male firmy a zde to delaji
>>>takto
>>>a nechteji menit. Muzete mi rict, kde konkretne je
>>>napsane, ze se nesmi vydavat zpetne ? v zakone je
>>>napsane ze je to prispevek na stravu. jde o to
>>>slovicko NA
>>>stravu ? dan. poradce jen upozornil, ze ten zpusob
>>>zalohove je lepsi, ale nerikal nic, ze by neslo
>>>nakladove
>>>uplatnit.
>>Z logiky věci ... jde o to, umožnit lidem stravování,
>>přispět jim NA obědy, ne že jim budete zpětně
>>poskytovat nějaké příspěvky.
>souhlasim s vama
Souhlasím s tím, že stravenky poskytovat zpětně je proti logice. K druhému problému se stravenkou při pracovní cestě to máme vyřešeno tak, že na cestovní příkaz (ve 100% tuzemských) zaměstnanec prohlašuje : že nenárokuje stravné dle zákona, jelikož na jeho žádost mu byla poskytnuta stravenka. (kterou mohl použít kdekoliv při tuzemské pracovní cestě)
my jsme to v predchozi firme delali stejne a proslo nam to i pres kontrolu FU. Ale ted jsem znejistela, jelikoz v zakone je napsane, ze pokud vznikne zákonný nárok na diety, tak nemůže se použít příspevek. Mate to osetrene nejak i v interni smernici ? meli jste kontrolu ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
16. 2. 2010 19:04
Dobry den,
kdyz nakupuji stravenky, mam na fakture i provizi. Zatim jsem ji uctovala vzdy celou do danovych N. Je to tak vporadku nebo bych mela rozpocitat ke stravence ? Co si o tom myslite ?
dekuji za radu.
pak mam jeste dotaz zda muze byt problem, kdyz jede zamestnanec firmy do zahranici na sluz. cestu, ale nedavame zadne diety, ale davame jen stravenku. Zamestnanci (jezdi jen majitel, ktery je zamestnanec) jsou ok.