Re: Proplacení "paragrafu" ?
Ale všechno, co tady píšete, s tím bylo souhlaseńo. Nějak jste vynechala původní problém, že v prvních dnech ošetřování, když jste v práci a ošetřuje někdo jiný (což nikdo nezpochybnil), jste šla s dítětem k lékaři a podivovala se , že vám lékařka odmítla potvrdit propustku. To bylo jádro pudla. Nikoli váš nezpochybnitelný nárok, že ošetřovat můžete které dny chcete, po zbývající ošetřovat kdokoliv jiný.
To ano, ale tady šlo o to, že spousta z vás tvrdila, že jsem dále pracovat už vůbec nemohla. Že jsem měla v té době již vystaveno ošetřovné,takže jediná možnost je být s dítětem doma, popř. absolvovat další vyšetření.Já však potvrzení propustky požadovala právě proto, abych měla omluvené hodiny v době, kdy jsem stále dále řádně pracovala a potřebovala vykázat důvod neodpracovaných hodin. Šlo jen o omluvu těchto hodin, ne o snahu o jejich proplacení.Když jsem nakonec volala na SSZ, bylo mi řečeno, že lékařka má vystavit nutné ošetřování dítěte. V případě pokračování pobytu v zaměstnání s tím, že jsem dosud na ošetřovné nenastoupila,potvrdit účast na dalším vyšetřením. Další věcí je již na SSZ, která zbytek dopočítá podle skutečné odpracované doby a pobytu na ošetřovném. Asi logické. Jak bych jinak omluvila svou nepřítomnost v zaměstnání pro dny, kdy jsem na ošetřovném nebyla,ale k vyšetření odešla.Sama jsem zvědavá, jak celá záležitost skončí, jak bude vše dopočítáno. Smutné je jen to, že snaha způsobit co nejmenší ztráty v zaměstnání nakonec vyzní jako nějaký můj pokus o podvod.
Ale to trochu překrucujete. Nám kontrola v dřívějších letech (nebyly ty první 3 dny neplacené, ale to není podstatné) jednoznačně určila, že zaměstnankyně taky nemusela být všechny dny na ošetřovačce, když se jí podařilo zajistit hlídání jinak, ale prostě v den, kdy neošetřovala - ošetřoval někdo jiný, tak ten jiný musel s dítětem absolvovat všechno, že prostě ten den nemohla odejít z práce k lékaři s dítětem, které ten den ošetřoval někdo jiný. Měli jsme přesně ten případ - pondělí, úterý ošetřovala matka, ostatní dny babička. V pátek se muselo s dítětem znovu k lékaři - musela babička. Kontrola řekla, že nelze mít lékaře na dítě, které ošetřuje někdo jiný. My jsme to pak už vždycky řešili dohodou se zaměstnankyněmi, které si na dobu lékaře při ošetřování dítěte někým jiným - braly náhradní volno, v docházce se to upravilo a jak píšete vy - vlk se nažral a koza zůstala celá. Ono je to hodně o vzájemné dohodě se zaměstnavatelem. Od té kontroly nemáme problémy, vždy se nějak vyjde maminkám vstříc, když je patrná snaha zameškat co nejméně. Tak ať vám se daří taky tak.
Překrucovat nechci. Jen jsme víc už nerozebírali důvod a hlídání tou další osobou.Ona totiž hlídat mohla,ale doma, protože byla sama nemocná a neschopná pohytu venku. Je to složité. Určitě je to všechno na ochotě a dohodě se zaměstnavatelem,jak píšete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.