Vlákno názorů k dotazu OBZP - je výhodnější DPČ nebo DPP? od J - Re: OBZP - je výhodnější DPČ nebo DPP? To...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 3. 2010 14:45

J (neregistrovaný)

Re: OBZP - je výhodnější DPČ nebo DPP?
    To není tak jednoduché. Při DPP to bude stejné jako to máte teď. Při DPČ by záleželo na tom, jestli by to bylo zaměstnání malého rozsahu - odměna by nepřesáhla 2.000,-/měsíc , potom by se ZP neodvádělo a bylo by to také stejné jako teď a nebo by to ZMR nebylo , a odměna by byla menší než 8.000,- , potom by bylo ZP odváděno ze skutečné výše + doplatek do 8.000,- a pokud by odměna byla větší než 8.000,- bylo by ZP odváděno ze skutečné výše odměny.

• 9. 3. 2010 15:16

Ev. (neregistrovaný)

Odměna bude 5.000Kč
    Jestli tomu dobře rozumím tak při:
    1) DPP dostanu vyšší odměnu, ale ZP1080Kč si budu dále platit sama
    2) DPČ dostanu nižší odměnu a ZP už sama platit nebudu.
    Pochopila jsem to správně?

Paní J prosím budete tak moc hodná a zkusíte mi spočítat, která varianta bude pro mě výhodnější a kolik budu stát firmu? Nedokážu spočítat, která varianta by byla pro ně finančně výhodnější (dovolenou, odstupné ani proplácení nemocenské po nich v žádném případě požadovat nebudu, dostanu zaplaceno jen za odpracované hodiny)

• 9. 3. 2010 15:39

J (neregistrovaný)

Předpokládám, že si podepíšete prohlášení poplatníka a budete tak uplatňovat slevu na dani.
    Při DPP 5.000,- není SP ani ZP a při podepsaném prohlášení je daň 0, tak že dostanete v čistém 5.000,- zaměstnavatel zaplatí jenom vám 5.000, a vy si zaplatíte 1080,- ZP.
    Při PP nebo DPČ bude toto:
    SP zaměstnanec 325,-
    SP organizace 1250,-
    ZP zaměstnanec 360,-
    ZP organizace 720, (450 ke ZP z 5.000,-+ 270,- doplatek do MM)
    daňový základ 5.000,- + 1250,- + 450,- = 6.700,- daň 1005,- a po uplatnění slevy 0.
    Čistá: 5000 - 325 - 360 = 4315 (nebo ještě méně o 270 co platí zaměstnavatel doplatek do MM)
    Zaměstnavatel zaplatí 5.000+1250+720 (nebo 720-270)

• 9. 3. 2010 18:22

Ev. (neregistrovaný)

Teda to je ale složitý výpočet :-(
    Moc děkuji za Váš čas a ochotu, jste moc hodná.

Jak se tak na to dívám tak nejjednodušší a i pro zaměstnavatele výhodnější bude DPP (pokuď na to tedy přistoupí).
    Když podepíšu prohlášení poplatníka, nebude to mít vliv na možnou slevu na manželku až si bude manžel (OSVČ) podávat DPFO? Vím, že je tam nějaká max. výše příjmu manželky(myslím 68.000Kč)? Aby se ten můj přívýdělek vůbec vyplatil.

• 9. 3. 2010 18:33

J (neregistrovaný)

Ano, pro zaměstnavatele je nejvýhodnější z hlediska peněz DPP, ale má to jeden háček. U DPP platí podmínka, že smí být odpracováno max. 150 hodin/rok u jednoho zaměstnavatele.Tak že toto se musí pohlídat. Co se týká slevy na manžela/ku, tak tam platí max. vlastní příjem 68.000,- tak že pokud někdo nějak nezmění zákony, do limitu by jste se vešli.

• 9. 3. 2010 19:13

Ev. (neregistrovaný)

Tak to jsem nevěděla, to ovšem mění situaci a nemám o čem přemýšlet. Práce to bude určitě na více než 150hodin/rok takže jediná možnost je DPČ.

Paní J. ještě jednou MOC DĚKUJI :-)

Mějte se krásně, přeji hezký večer.

• 9. 3. 2010 19:52

J (neregistrovaný)

Re: není zač
    >
    >>Ano, pro zaměstnavatele je nejvýhodnější z hlediska
    >>peněz DPP, ale má to jeden háček. U DPP platí
    >>podmínka,
    >>že smí být odpracováno max. 150 hodin/rok u jednoho
    >>zaměstnavatele.Tak že toto se musí pohlídat. Co se
    >>týká
    >>slevy na manžela/ku, tak tam platí max. vlastní
    >>příjem
    >>68.000,- tak že pokud někdo nějak nezmění zákony, do
    >>limitu by jste se vešli.
    >
    >Tak to jsem nevěděla, to ovšem mění situaci a nemám o
    >čem přemýšlet. Práce to bude určitě na více než
    >150hodin/rok takže jediná možnost je DPČ.
    >
    >Paní J. ještě jednou MOC DĚKUJI :-)
    >
    >Mějte se krásně, přeji hezký večer.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).