Vlákno názorů k dotazu Nástup do práce a RD od J - Re: nástup do práce a RD z vašeho dotazu...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2010 17:22

J (neregistrovaný)

Re: nástup do práce a RD
    z vašeho dotazu není jasné, kdy končí MD a kdy začíná RD, protože pokud po ukončení MD požádáte o čerpání dovolené tak, aby vám bezprostředně navazovalo čerpání na RD, zaměstnavatel je povinen vám vyhovět, a podle toho se také počítá nárok na dovolenou, jinak při takovém to čerpání dovolené vám normálně běží i rodičovský příspěvek

• 16. 3. 2010 17:31

Lenka2 (neregistrovaný)

MD mi končí tento měsíc, vím že bych mohla požádat o čerpání už ted, ale dohodla jsem se už dřív že to neudělám, tak jsem jen chtěla vědět zda musím čerpání rodičovského příspěvku ukončit už před srpnem a nebo může být souběžně s mou dovolenou a v září ho jen přepíšu na manžela

• 16. 3. 2010 17:47

J (neregistrovaný)

Pletete si pojem rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená, pokud vám tento měsíc končí mateřská dovolená a nemůžete nastoupit do práce, musíte požádat zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené a to nejdéle do tří let věku dítěte, po ukončení platby peněžité pomoci v mateřství požádáte ihned o platbu rodičovského příspěvku v nějaké variantě. Tak že co budete čerpat po ukončení MD, když píšete - jestli jsem dobře pochopila,že jste se dřív dohodli, že to neuděláte- tedy že nepožádáte o rodičovskou dovolenou?

• 16. 3. 2010 18:08

Lenka2 (neregistrovaný)

Né asi jsem to špatně napsala, dohodly jsme se že nebudu žádat vyčerpání dovolené po skončení MD, samozřejmě že zaměstnavatele požádám o čerpání rodičovské dovolené do konce července letošního roku a na sociálce si dám žádost o rodičovský příspěvek na tři roky, jen jsem chtěla vědět zda mohu v srpnu nastoupit zpátky do práce, čerpat dovolenou a přitom pobírat rodičovský příspěvek?

• 16. 3. 2010 18:26

Líba (neregistrovaný)

Můžete. Pobírání rodičovského příspěvku je omezené jen tím, na jak dlouho v měsíci dáváte dítě do školky nebo do jeslí. Můžete se vrátit z rodičovské dovolené, pracovat na plný úvazek a současně pobírat rodičovský příspěvek, pokud máte hlídání. Jenom nechápu, proč nechcete požádat o čerpání dovolené teď, až vám skončí MD, ale chcete čekat až do srpna, protože to už vám bude dovolená krácená a připravíte se zbytečně o peníze.

• 16. 3. 2010 18:40

yx (neregistrovaný)

>>
    >>>>
    erpat
    >>>po
    >>>ukončení MD, když píšete - jestli jsem dobře
    >>>pochopila,že
    >>>jste se dřív dohodli, že to neuděláte- tedy že
    >>>nepožádáte o rodičovskou dovolenou?
    >>
    >>Né asi jsem to špatně napsala, dohodly jsme se že
    >>nebudu žádat vyčerpání dovolené po skončení MD,
    >>samozřejmě
    >>že zaměstnavatele požádám o čerpání rodičovské
    >>dovolené do konce července letošního roku a na
    >>sociálce si
    >>dám žádost o rodičovský příspěvek na tři roky, jen
    >>jsem
    >>chtěla vědět zda mohu v srpnu nastoupit zpátky do
    >>práce, čerpat dovolenou a přitom pobírat rodičovský
    >>příspěvek?
    >
    >Můžete. Pobírání rodičovského příspěvku je omezené jen
    >tím, na jak dlouho v měsíci dáváte dítě do školky nebo
    >do jeslí. Můžete se vrátit z rodičovské dovolené,
    >pracovat na plný úvazek a současně pobírat rodičovský
    >příspěvek, pokud máte hlídání. Jenom nechápu, proč
    >nechcete požádat o čerpání dovolené teď, až vám skončí MD,
    >ale chcete čekat až do srpna, protože to už vám bude
    >dovolená krácená a připravíte se zbytečně o peníze.

No zřejmě proto, že ve státní správě jsou místa systemizovaná a pokud je za paní zástup, tak ten by po dobu její řádné dovolené nemohl na jejím místě být, protože nelze mít současně 2 lidi na jedné funkci. Protože čerpání řádné dovolené je výkonem práce, tak zástup na tuto dobu nelze sjednat. Takže pokud personalista třeba na tuto skutečnost zapomněl a sjednal zástup za MD a RD, tak v průběhu čerpání ŘD paní by se zástupu změnil pracovní poměr na dobu neurčitou a potom by třeba hrozilo, že až by se paní chtěla z RD vrátit dostala by ihned výpověď pro nadbytečnost. Takže raději volila krácení dovolené, domluvu se zaměstnavatelem a možnost mít se kam vrátit. Ale možná je to jinak, nicméně je to pouze rozhodnutí paní tazatelky, jestli nechce čerpat ŘD ihned po skončení MD.

• 16. 3. 2010 18:44

Lenka2 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověd, vím že se připravím o pár dnů dovolené, ale je to složitější, vyšli mi vstříc když mi prodloužily smlouvu už jako těhotné a já zas na oplátku vyčerpala dovolenou z lonska a nebudu žádat ted letošní, jsme malé školní zařízení a tenhle výdaj by nás prý hodně zatížil

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).