Re: nástup do práce a RD
z vašeho dotazu není jasné, kdy končí MD a kdy začíná RD, protože pokud po ukončení MD požádáte o čerpání dovolené tak, aby vám bezprostředně navazovalo čerpání na RD, zaměstnavatel je povinen vám vyhovět, a podle toho se také počítá nárok na dovolenou, jinak při takovém to čerpání dovolené vám normálně běží i rodičovský příspěvek
MD mi končí tento měsíc, vím že bych mohla požádat o čerpání už ted, ale dohodla jsem se už dřív že to neudělám, tak jsem jen chtěla vědět zda musím čerpání rodičovského příspěvku ukončit už před srpnem a nebo může být souběžně s mou dovolenou a v září ho jen přepíšu na manžela
Pletete si pojem rodičovský příspěvek a rodičovská dovolená, pokud vám tento měsíc končí mateřská dovolená a nemůžete nastoupit do práce, musíte požádat zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené a to nejdéle do tří let věku dítěte, po ukončení platby peněžité pomoci v mateřství požádáte ihned o platbu rodičovského příspěvku v nějaké variantě. Tak že co budete čerpat po ukončení MD, když píšete - jestli jsem dobře pochopila,že jste se dřív dohodli, že to neuděláte- tedy že nepožádáte o rodičovskou dovolenou?
Né asi jsem to špatně napsala, dohodly jsme se že nebudu žádat vyčerpání dovolené po skončení MD, samozřejmě že zaměstnavatele požádám o čerpání rodičovské dovolené do konce července letošního roku a na sociálce si dám žádost o rodičovský příspěvek na tři roky, jen jsem chtěla vědět zda mohu v srpnu nastoupit zpátky do práce, čerpat dovolenou a přitom pobírat rodičovský příspěvek?
Můžete. Pobírání rodičovského příspěvku je omezené jen tím, na jak dlouho v měsíci dáváte dítě do školky nebo do jeslí. Můžete se vrátit z rodičovské dovolené, pracovat na plný úvazek a současně pobírat rodičovský příspěvek, pokud máte hlídání. Jenom nechápu, proč nechcete požádat o čerpání dovolené teď, až vám skončí MD, ale chcete čekat až do srpna, protože to už vám bude dovolená krácená a připravíte se zbytečně o peníze.
>>
>>>>
erpat
>>>po
>>>ukončení MD, když píšete - jestli jsem dobře
>>>pochopila,že
>>>jste se dřív dohodli, že to neuděláte- tedy že
>>>nepožádáte o rodičovskou dovolenou?
>>
>>Né asi jsem to špatně napsala, dohodly jsme se že
>>nebudu žádat vyčerpání dovolené po skončení MD,
>>samozřejmě
>>že zaměstnavatele požádám o čerpání rodičovské
>>dovolené do konce července letošního roku a na
>>sociálce si
>>dám žádost o rodičovský příspěvek na tři roky, jen
>>jsem
>>chtěla vědět zda mohu v srpnu nastoupit zpátky do
>>práce, čerpat dovolenou a přitom pobírat rodičovský
>>příspěvek?
>
>Můžete. Pobírání rodičovského příspěvku je omezené jen
>tím, na jak dlouho v měsíci dáváte dítě do školky nebo
>do jeslí. Můžete se vrátit z rodičovské dovolené,
>pracovat na plný úvazek a současně pobírat rodičovský
>příspěvek, pokud máte hlídání. Jenom nechápu, proč
>nechcete požádat o čerpání dovolené teď, až vám skončí MD,
>ale chcete čekat až do srpna, protože to už vám bude
>dovolená krácená a připravíte se zbytečně o peníze.
No zřejmě proto, že ve státní správě jsou místa systemizovaná a pokud je za paní zástup, tak ten by po dobu její řádné dovolené nemohl na jejím místě být, protože nelze mít současně 2 lidi na jedné funkci. Protože čerpání řádné dovolené je výkonem práce, tak zástup na tuto dobu nelze sjednat. Takže pokud personalista třeba na tuto skutečnost zapomněl a sjednal zástup za MD a RD, tak v průběhu čerpání ŘD paní by se zástupu změnil pracovní poměr na dobu neurčitou a potom by třeba hrozilo, že až by se paní chtěla z RD vrátit dostala by ihned výpověď pro nadbytečnost. Takže raději volila krácení dovolené, domluvu se zaměstnavatelem a možnost mít se kam vrátit. Ale možná je to jinak, nicméně je to pouze rozhodnutí paní tazatelky, jestli nechce čerpat ŘD ihned po skončení MD.
Děkuji za odpověd, vím že se připravím o pár dnů dovolené, ale je to složitější, vyšli mi vstříc když mi prodloužily smlouvu už jako těhotné a já zas na oplátku vyčerpala dovolenou z lonska a nebudu žádat ted letošní, jsme malé školní zařízení a tenhle výdaj by nás prý hodně zatížil
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
16. 3. 2010 16:59
Dobrý den, mám dotaz ohledně nástupu zpátky do práce a zároven čerpání rodičovského příspěvku. Konkrétně jde mi o to že se musím v září vrátit zpátky do práce, pracuji ve školství, dostala jsem nabídku abych se vrátila už v srpnu a za srpen vyčerpala část dovolené, místo abych jí vyčerpala ted celou při přechodu z MD na RD, jde mi o to zda musím rodičovský příspěvek ukončit už začátkem srpna a nebo zda mohu za srpen být na dovolené a zároven ještě čerpat rodičovský příspěvek, když dítě bude doma a nebude navštěvovat školní zařízení? Děkuji za odpověd Lenka