Re: Pracovní poměr od 01.04.2010
Já osobně bych ten nárok vyžadoval, co je práno to je dáno, a když to navíc sepisoval právník tak si myslím, že to je dobře ošetřeno, takže z-tel se z toho vyvléknout nemůže...samozřejmě za předpokladu, že ty zaměsnance neukecá, ale to by byli blbí...
dostali zam-ci napsáno písemně, že mají nárok na 5 odstupných platů, které by jim byly vyplaceny za podmínky, že by nenastoupili zpět 1.4.2010? A jak je to odstupné řešeno u zam-ců, kteří si během této doby našli stálé zaměstnání a 1.4.2010 k vám nenastoupí? Nebo všichni už mají podepsanou smlouvu s nástupem 1.4.2010?
ještě jsem znovu přečetla dotaz a tam píšete, že měli za měsíc listopad dostat 5nás. odstupné
to přeci měli dostat - a ne to vázat až na duben (ať již nastoupí nebo nenastoupí), pokud jste to chtěli vázat na nástup 1.4., potom jste měli dát, že odstupné bude vyplacené někdy v dubnu, ne v listopadu (to vám jistě slíbili,že nastoupí, ale nemusí to dodržet - to je můj názor)
ono je to celé zamotané, protože od listopadu do dubna jsou více než 3 měs. (i více než 5 měs.), takže i kdyby v dubnu nastoupili, tak vyplacené odstupné v listopadu by již nevraceli (dle mého názoru mělo být vyplacené v listopadu - alespoň to tak píšete)
každopádně to chce radu od právníka, zam-ci se jistě budou domáhat vyplacení odstupného (pokud to mají někde písemně dané - záleží, jakým § končili)
Já to zase pochopil tak, že jakmile je z-tel od 1.4.2010 nevezme zpět, tak mají nárok na 5-ti násobek listopadové mzdy...ta dahoda dle slov tazatele(lky), byla sepsána právníkem (z toho si dovoluju usuzovat, že by neměla být napadnutelná)...a tudíž, pokud nebudou mít podepsanou smlouvu s nástupem k 1.4.2010, tak se muhou toho 5-ti násobku mzdy domáhat...
Aha, takže oni už smlouvu mají podepsanou a ten zaměsnavtel nyní po nich chce, aby šli zase na pracák??? Chápu to dobře??? To ale musí s nimi zase ten pracovní poměr rozvázat a záleží teďka podle jakého § aby měli nárok na odstupné...v zákonné výšši, nyní si myslím, že ta dohoda sepsaná s právníkem už je pasé...
ale v dotazu píšete ".......,že pokud je zaměstnavatel nevezme zpátky 1.4.2010, zavazuje se vyplatit 5nás. výdělku za měsíc LISTOPAD...."
takže, tím listopadem jste mysleli r. 2009 nebo r. 2010? Protože, kdyby to byl r. 2009, tak je to buď nesmysl - nebo jste měli již dávno vyplatit, pokud r. 2010, potom je to asi nepřiměřená doba na vyplacení odstupného (ale asi neodporující zákoníku práce)
začínáme se do toho docela zamotávat:-) já to cháopu jinak a očividně Vy asi taky:-)...
Vyveďte mě proto z omylu jestli to chápu špatně...
Z-tel ukončil s z-nci pracovní poměr (odhaduju dohodou k 30.11.2009) v prosinci z-tel s z-nci sepsal dohodu, kterou spracoval právník, ve které stojí ně co ve smyslu toho, že pokud z-tel nesepíše s z-nci pracovní smlouvu s nástupem 1.4.2010, tak z-nci mají nárok na odstupné ve výši 5-ti násobku mzdy za listopad 2009.
Z-tel se z-nci pracovní smlouvu s nístupek 1.4.2010 sepsal, ale nyní po nich chce aby byli ještě 1-2 měsíce na ÚP ... dále se domnívám, že ta dohoda sepsaná právníkem je pasé, protože z-tel tu povinost (vzít je k 1.4.2010) splnil...
tak to jsem zvědavá, jak se z toho zam-tel vykroutí
být zam-cem, tak trvám na nástupu 1.4. a když není sjednaná zkuš. doba, to je hloupost zam-tele, tak ať je platí náhradou mzdy nebo ať přiděluje práci nebo ať jim dá výpověď - 2 měs. výpověď.lhůta (nárok na odstupné a také bych trvala na vyplacení odstupného 5platů, co mělo být vyplacené v listopadu)
pochybuji, že zam-ci budou nějaké dodatky podepisovat, protože asi většina měla nárok na 5 měs. podpory a nyní by měli být na ÚP (bez peněz?)
tak to bych tedy řešit nechtěla - lituji Vás
no, jenže zam-ci mají sepsané smlouvy od 1.4., takže k tomu musí na zrušení PP být dva = zam-ec + zam-tel, zam-ec přijde 1.4. do práce a bude se domáhat práce
takže, jednoduše říci, já vás 1.4. neberu, nelze (něco jiného by bylo, kdyby byla sjednaná zkuš. lhůta - a to píšete, že není)
já tomu tedy nerozumím, vždyť mají sepsanou smlouvu od 1.4., tak proč je na to vázané odstupné (to se týká předchozí PS)
já bych to alespoň tak chápala, že jim dlužíte 5xodstupné a teď mají smlouvu od 1.4. (bez zkuš. doby), tudíž, když byste pro ně neměli práci a zam-ci by od 1.4. nastoupili, běžela by 2měs. výpovědní lhůta a měli by nárok na další 3 měs. odstupného
stejně to těžko za vás dořešíme (nevidíme všechny dokumenty, které máte sepsané, co - kdy - kde -kolik), takže to bude na Vás, abyste vyřešila
hlavně pevné nervy
To je tedy počteníčko, co takhle se podívat na § 67 ZP? Odstupné náleží jen v případech, uvedených v zákoně. Pokud tento důvod existoval, mají nárok na odstupné, pokud podepsali jen dohodu o ukončení s tím přiblblým závazkem opětovného přijetí do PP, tak podle mne nejde o nárok na odstupné.
Zam-tel nemůže vázat výplatu odstupného na nějaké podmínky. Buď existují zákonné důvody nebo ne.
V tomto případě by možná šlo hodnotit tento závazek jako příslib zaměstnání jištěný smluvní pokutou, nevím, musel bych vidět dokumenty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.