Vlákno názorů k dotazu Počítání přesčasu - prosím mzdovky od all - Re: počítání přesčasu - prosím mzdovky To teda nechápete...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 4. 2010 12:29

all (neregistrovaný)

Re: počítání přesčasu - prosím mzdovky
    To teda nechápete dobře. Přesčas znamená mzda + příplatek nebo místo příplatku NV. Takže ty dvě hodiny do týdenní prac. doby sice nejsou přesčasem , ale mzda za ně náleží (u nás také NV).

• 2. 4. 2010 13:04

páťa (neregistrovaný)

snad teď už jsem to pochopila.
    když za-nec místo 38 hodin odpracoval 42 hodin, tak se mu má proplatit mzda za 40 hodin a pak ty 2 hodiny do 42hod. si může vzít NV, je tak?
    Co když se to tak celých xy let nedělalo? Je mi jasné, že je to naprosto špatně. Nejde to tak, že když odpracuje 42 hodin, tak další týden např. odpracuje o ty 4 hodiny méně, že si vybere ty 4 hodiny?

• 2. 4. 2010 13:17

pája

>když za-nec místo 38 hodin odpracoval 42 hodin, tak se
    >mu má proplatit mzda za 40 hodin

ne to jste vůbec nepochopila, copak nevíte, že za práci se platí mzda? Kolik hodin odpracuje, tolik mu zaplatíte. Koukám, že máte ve firmě nějaký vlastní systém, jak okrádat zaměstnance. O totální neznalosti ZP ani nemluvě, otázka mezd, NV, příplatků je v něm velmi přesně a podrobně uvedena,ale to Vám asi nic neříká.

a pak ty 2 hodiny do
    >42hod. si může vzít NV, je tak?
    >Co když se to tak celých xy let nedělalo? Je mi jasné,
    >že je to naprosto špatně. Nejde to tak, že když
    >odpracuje 42 hodin, tak další týden např. odpracuje o ty 4
    >hodiny méně, že si vybere ty 4 hodiny?
    >
    >
    >
    >

• 2. 4. 2010 13:48

páťa (neregistrovaný)

Nejsem vůbec mzdovka, takže se v tom nevyznám ani do toho nevidím, ale přečetla jsem si pořádně opět vysvětlení a konečně mi došlo, že se má proplatit celých 42 hodin mzdou. Mě jen zajímá, zda místo těch proplacených celých 42 hodin mzdou se proplatí 38 hodin a potom ty 4 hodiny si ten oný za-nec veme volno např. další týden, čili odpracuje 34 hodin. Opravdu v tomto nemám žádné zkušenosti, jen mě toto zajímá. Za-tel nechce proplácet hodiny navíc, říká ať si berou volno za všechny hod. které mají nad 38 hodiny. Ráda bych věděla jak to chodí, zda si člověk může vzít volno i za ty hodiny do 40 hodin, když mu je neproplatí. Mám 40 hodinovou dobu, takže je mi to putno, ale zase aby oni nebyli tratní, když jim za-tel proplatí tedy pouze ty 38 hodiny a řekne,ať všechny hodiny si vemou náhradní volno další týden nebo měsíc a oni neví, zda jsou si mohou vzít jen hodiny, které přesahují 40 hodin nebo i ty 2 hodiny do 40.

• 2. 4. 2010 13:55

v.e.n.d.y.

Už jsem Vám to napsala.....mají smlouvu na 38 hodin, všechno co odpracují nad tuto hranici je pro ně práce přesčas a pokud souhlasí, mohou si za to vzít NV.
    Pouze příplatky za práci přesčas, kdyby je tedy dostávali zaplacené, my měli až za hodiny nad stanovenou pracovní dobu pro ostatní, tedy nad 40 h. To by se jinak totiž vyplatilo uzavřít smlouvu na 20 hodin a za dalších 20 inkasovat příplatek za přesčas....

• 2. 4. 2010 13:59

páťa (neregistrovaný)

ano, ano, jak jsem dopsala, tak jsem si přečetla odkaz, který jste napsala mezitím. Takže děkuji moc za pomoc. Přeji pěkné svátky :-)

• 2. 4. 2010 13:36

v.e.n.d.y.

Nepochopila..když zaměstnanec odpracuje 42 hodin, zaplatíte mu 42 hodin, ale jen na 2 hodiny má nárok na přesčasový příplatek. Pokud souhlasí s tím, že si vybere náhradní volno, tak si může vybrat celé 4 hodiny...jinak souhlaísm s pájou, nastudujte zákoník práce. A pokud se nedělalo, je to Vaše riziko, než Vám tam někdo pošle nějakou kontrolu....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).