Re: počítání přesčasu - prosím mzdovky
Jak to, že u vás nejsou přesčasy propláceny? Za práci přesčas VŽDY náleží mzda a příplatek nebo náhradní volno místo příplatku. Náhradní volno za práci přesčas nelez nařídit, ale je třeba je se zaměstnancem dohodnout. U zaměstnanců s kratší PD je prací přesčas až práce přesahující stanovenou týdenní PD. Ti 2 zaměstnanci, na které se ptáte, dostanou zaplacenu mzdu odpovídající kratší pracovní době plus mzdu za 2 tzv. doplňkové hodiny (nad 38 do 40 hodin) plus mzdu za 2 hodiny práce přesčas plus příplatek nebo náhradní volno.
snad teď už jsem to pochopila.
když za-nec místo 38 hodin odpracoval 42 hodin, tak se mu má proplatit mzda za 40 hodin a pak ty 2 hodiny do 42hod. si může vzít NV, je tak?
Co když se to tak celých xy let nedělalo? Je mi jasné, že je to naprosto špatně. Nejde to tak, že když odpracuje 42 hodin, tak další týden např. odpracuje o ty 4 hodiny méně, že si vybere ty 4 hodiny?
>když za-nec místo 38 hodin odpracoval 42 hodin, tak se
>mu má proplatit mzda za 40 hodin
ne to jste vůbec nepochopila, copak nevíte, že za práci se platí mzda? Kolik hodin odpracuje, tolik mu zaplatíte. Koukám, že máte ve firmě nějaký vlastní systém, jak okrádat zaměstnance. O totální neznalosti ZP ani nemluvě, otázka mezd, NV, příplatků je v něm velmi přesně a podrobně uvedena,ale to Vám asi nic neříká.
a pak ty 2 hodiny do
>42hod. si může vzít NV, je tak?
>Co když se to tak celých xy let nedělalo? Je mi jasné,
>že je to naprosto špatně. Nejde to tak, že když
>odpracuje 42 hodin, tak další týden např. odpracuje o ty 4
>hodiny méně, že si vybere ty 4 hodiny?
>
>
>
>
Nejsem vůbec mzdovka, takže se v tom nevyznám ani do toho nevidím, ale přečetla jsem si pořádně opět vysvětlení a konečně mi došlo, že se má proplatit celých 42 hodin mzdou. Mě jen zajímá, zda místo těch proplacených celých 42 hodin mzdou se proplatí 38 hodin a potom ty 4 hodiny si ten oný za-nec veme volno např. další týden, čili odpracuje 34 hodin. Opravdu v tomto nemám žádné zkušenosti, jen mě toto zajímá. Za-tel nechce proplácet hodiny navíc, říká ať si berou volno za všechny hod. které mají nad 38 hodiny. Ráda bych věděla jak to chodí, zda si člověk může vzít volno i za ty hodiny do 40 hodin, když mu je neproplatí. Mám 40 hodinovou dobu, takže je mi to putno, ale zase aby oni nebyli tratní, když jim za-tel proplatí tedy pouze ty 38 hodiny a řekne,ať všechny hodiny si vemou náhradní volno další týden nebo měsíc a oni neví, zda jsou si mohou vzít jen hodiny, které přesahují 40 hodin nebo i ty 2 hodiny do 40.
Už jsem Vám to napsala.....mají smlouvu na 38 hodin, všechno co odpracují nad tuto hranici je pro ně práce přesčas a pokud souhlasí, mohou si za to vzít NV.
Pouze příplatky za práci přesčas, kdyby je tedy dostávali zaplacené, my měli až za hodiny nad stanovenou pracovní dobu pro ostatní, tedy nad 40 h. To by se jinak totiž vyplatilo uzavřít smlouvu na 20 hodin a za dalších 20 inkasovat příplatek za přesčas....
Nepochopila..když zaměstnanec odpracuje 42 hodin, zaplatíte mu 42 hodin, ale jen na 2 hodiny má nárok na přesčasový příplatek. Pokud souhlasí s tím, že si vybere náhradní volno, tak si může vybrat celé 4 hodiny...jinak souhlaísm s pájou, nastudujte zákoník práce. A pokud se nedělalo, je to Vaše riziko, než Vám tam někdo pošle nějakou kontrolu....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
2. 4. 2010 11:40
Dobrý den,
chtěla bych poradit s počítáním přesčasu u kratší týd. prac. doby. 5 za-nců, z toho 3 mají 40-ti týdenní dobu a 2 mají 38-mi týdenní dobu. Přesčasy u nás nejsou propláceny, můžeme si vybírat náhradní volno. Chápu dobře, že 2 za-nci, kteří mají kratší dobu mohou mít náhradní volno až nad 40-ti prac. dobu? Ty 2 hodiny, které budou nařízeny navíc si nemohou vůbec vybrat? Děkuji za upřesnění, že to chápu dobře. Za týden odpracuje např. 42 hodin místo 38, tak volno mu bude náležet pouze 2 hodiny a ne 4.