Re: Mzda za práci přesčas
Já si to radči kontroluju podle vzorce
hodiny v měcíci+přesčas(180h)/hodiny v měsíci(160) X Základní mzda(16000,-)+Osobní ohodnoc.(6000,-) to se vydělí 180h=hodinový plat(137,5 kč)x20h=2750,-Kč to mělo být za přesčas základ a potom těch 25% přesčasu = použitý průměr x20h přesčas= nějaká částka a z tý 25% - tak se to správně počítá
Ne, já souhlasím s externí firmou a s vendy. Program jim to počítá správně.
Pro výpočet zvýšení základu o přesčasové hodiny musíte počítat jen se základními korunami.
16000 : 160 x 180 = 18000
Firma mu může zvýšit osobní ohodnocení v závislosti na odpracovaných hodinách: 6000 : 160 x 180 = 6750. Ale to je na pokynu zaměstnavatele, že se má zvýšit i nenároková složka, toto mzdová účetní nemůže rozhodnout.
A ještě mu k tomu samozřejmě náleží i ten přesčasový příplatek:
20 h x 25% z hodinového průměru, pokud si místo toho nevybere náhradní volno.
Děkuji vám za vysvětlení!
Šéf, který dal příkaz práce přesčas, samozřejmě neví, jak se mzdy propočítávají(já tyhle podrobnosti také neznám, proto máme externí MÚ).
Zdálo se mu to jako nonsens, aby člověk, který pracoval na jeho příkaz přesčas, za ten přesčas měl ve výsledku méně korunek než za práci ve standardní prac.době, že je to demotivující (a zaměstnanec je nespokojený).
Teď už jim to oběma dohromady vysvětlím s tím, že je potřeba dávat MÚ písemně podrobnou instrukci, jak zaplatit přesčas v tomto případě, když je měsíční mzda s pobídkovou složkou.
Já vím, jak mi MÚ pravila - v dnešní době se přesčasy neplatí, všecko se vybírá ve volnu, aby nerostly náklady na prac.sílu a nemusela se vést evidence přesčasů, tak jsme bílou vránou(nebo černou?)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.