Re: Dvě pojistky na stejné auto - může b
U majetku, tedy i u auta můžete mít více pojistek současně. Má to háček, pokud nastane pojistné plnění, krátí se obě pojistky, tak, aby v součtu byla plněna škoda jen do výše hodnoty majetku.
Zákonné pojištění na auto ale můžete mít pouze u jednoho pojistitele. havarijní můžete mít 2, i když to není obvyklé.
Jen pro info: životních pojištění můžete mít např. 100, když to budete schopna platit :-)) a nic se nekrátí.
Re: Pro alen1
Děkuji za informaci, vyplývá mi z toho, že ta druhá havarijní pojistka musí být nedaňová (pokud se krátí, aby v součtu byla výše náhrady jen do hodnoty majetku), asi by nám to financi neuznali, takže to nechám v letošním roce a nebudu opravovat celou závěrku. Máte stejný názor? Děkuji.
Naopak, já bych tam nechala obě daňově. Ale pokud byste kvůli tomu měla opravovat celou závěrku, souhlasím.
Daňově bych je tam nechala vzhledem k tomu, že je možné mít majetek pojištěný víckrát. Důvod může být např. pro výluky v pojistném plnění. Může jedna pojišťovna na základě pojistné události plnit, kdežto druhá ne. Ale není to ani návod ani běžná situace.
V každém případě pokud byste to dávala daňově, je to obhajitelné, zákon o pojistné smlouvě to povoluje.
Děkuji za názor, ale asi to nechám nedaňově, ne snad kvůli předělání závěrky, ač jsem líná, škoda každé koruny zbytečně zaplacené. Obávám se však, že dle zákona o pojistné smlouvě jsme měli obě pojišťovny informovat o vzniku dalšího pojištění, což jsme neudělali, neboť to byla vyloženě chyba našeho pojišťováka, který pojistku nezrušil, snad se mu na to vztahuje jeho pojištění odpovědnosti (ale v rámci dobrých dlouholetých vztahů to po něm chtít nebudeme). Jde mi o to, že by se v tom určitě rýpali financové z důvodu, že je to poslední doklad a jsou kvůli němu opravy, asi bychom to neustáli, auto bylo staré, hned v lednu prodané za pár šupů. Přesto moc děkuji, ráda čtu i Vaše další rady, protože jsou opravdu kvalifikované.Mějte se hezky.Milena
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.