Vlákno názorů k dotazu Pojištění zdravotní od Kara - Re: pojištění zdravotní Člověk, který není pojištěný státem (tzn....

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 4. 2010 11:53

Kara (neregistrovaný)

Re: pojištění zdravotní
    Člověk, který není pojištěný státem (tzn. není veden na ÚP, nepobírá rodičov. příspěvek, není na rodičovské dovolené, nemá důchod, není to osoba pečující o dítě do 7 nebo o 2 děti do 15 let, není student atd.) musí odvést zdravotní pojišťovně 1080 Kč měsíčně (13,5% z aktuální minimální mzdy). Pokud je zaměstnaný a dostává mzdu, tak část se sráží jemu a část platí zaměstnavatel, celkem to ale musí dělat nejméně těch 1080 Kč. Pro OSVČ je nejnižší zdravotní pojištění 1601 Kč měsíčně.

• 29. 4. 2010 12:14

P. (neregistrovaný)

Děkuji oboum za odpověd.

Jsem v domácnosti a mám 2děti, 1 - 4roky a 2 - 7let a ted jsem si sehanal vrigádičku z domova ale ZDr. za mě není odváděno tak se poptávám. Děkuji jeěště jednou

• 29. 4. 2010 12:40

Kara (neregistrovaný)

>>>Dobrý den vám všem, mohla by mi někdo upřesnit a
    >>>kolik
    >>>se odvádí zdrav. poj. když je žena v domácnosti a má
    >>>nějaký příjem. není vedena na UP. Z čeho se to
    >>>vypočítá. Děkuji všem , je to pro mě dost důežité. P
    >>
    >>Člověk, který není pojištěný státem (tzn. není veden
    >>na ÚP, nepobírá rodičov. příspěvek, není na
    >>rodičovské
    >>dovolené, nemá důchod, není to osoba pečující o dítě
    >>do 7 nebo o 2 děti do 15 let, není student atd.) musí
    >>odvést zdravotní pojišťovně 1080 Kč měsíčně (13,5% z
    >>aktuální minimální mzdy). Pokud je zaměstnaný a
    >>dostává
    >>mzdu, tak část se sráží jemu a část platí
    >>zaměstnavatel, celkem to ale musí dělat nejméně těch
    >>1080 Kč. Pro
    >>OSVČ je nejnižší zdravotní pojištění 1601 Kč měsíčně.
    >
    >Děkuji oboum za odpověd.

>
    >Jsem v domácnosti a mám 2děti, 1 - 4roky a 2 - 7let a
    >ted jsem si sehanal vrigádičku z domova ale ZDr. za mě
    >není odváděno tak se poptávám. Děkuji jeěště jednou

Chodí děti do školky na celý den? Pokud jen na maximálně 4 h, tak můžete být zaregistrovaná na své ZP jako osoba pečující o děti a byla byste pojištěná státem a sráželo by se Vám ZP jen ze skutečně dosažené mzdy. Ostatně - jak jste pojištěná teď? Platila jste něco?

• 29. 4. 2010 12:58

P. (neregistrovaný)

já jsme to špatně formulovala , jsme na UP ale nic nepobírám jen za mě odváději,ale chtěla bych sd odhlásit, protože je to omezené výdělkem. ano syn chodí jen na 4hod denně

• 29. 4. 2010 15:11

Kara (neregistrovaný)

Takže teď jste pojištěna státem, protože jste na ÚP. Pokud si budete vydělávat max. 4tis. hrubého, můžete být na ÚP i nadále. Pokud to bude víc, tak musíte skončit. Ale jestli dítě nechodí do školky na víc než 4 h denně a školní dítě chodí do školy jen na vyučování a ne do družiny, tak se zajděte na svoji ZP zaregistrovat jako osoba pečující celodenně o 2 děti do 15 let, doklad o tom dáte zaměstnavateli a pak Vám bude zdravotní pojištění sráženo jen ze skutečně dosažené mzdy a nebude Vám dosráženo do minima, když si budete vydělávat méně než 8000.

• 30. 4. 2010 20:04

kajka (neregistrovaný)

Ano,je to tak jen dodám svou zkušenost,být v evidenci na UP a vydělat si je myšleno pracovat pro někoho.Nelze však dělat jako Osvč (i kdyby jste si vydělala jen pár korun )a být v evidenci UP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).