Re: pojištění zdravotní
Člověk, který není pojištěný státem (tzn. není veden na ÚP, nepobírá rodičov. příspěvek, není na rodičovské dovolené, nemá důchod, není to osoba pečující o dítě do 7 nebo o 2 děti do 15 let, není student atd.) musí odvést zdravotní pojišťovně 1080 Kč měsíčně (13,5% z aktuální minimální mzdy). Pokud je zaměstnaný a dostává mzdu, tak část se sráží jemu a část platí zaměstnavatel, celkem to ale musí dělat nejméně těch 1080 Kč. Pro OSVČ je nejnižší zdravotní pojištění 1601 Kč měsíčně.
Děkuji oboum za odpověd.
Jsem v domácnosti a mám 2děti, 1 - 4roky a 2 - 7let a ted jsem si sehanal vrigádičku z domova ale ZDr. za mě není odváděno tak se poptávám. Děkuji jeěště jednou
>>>Dobrý den vám všem, mohla by mi někdo upřesnit a
>>>kolik
>>>se odvádí zdrav. poj. když je žena v domácnosti a má
>>>nějaký příjem. není vedena na UP. Z čeho se to
>>>vypočítá. Děkuji všem , je to pro mě dost důežité. P
>>
>>Člověk, který není pojištěný státem (tzn. není veden
>>na ÚP, nepobírá rodičov. příspěvek, není na
>>rodičovské
>>dovolené, nemá důchod, není to osoba pečující o dítě
>>do 7 nebo o 2 děti do 15 let, není student atd.) musí
>>odvést zdravotní pojišťovně 1080 Kč měsíčně (13,5% z
>>aktuální minimální mzdy). Pokud je zaměstnaný a
>>dostává
>>mzdu, tak část se sráží jemu a část platí
>>zaměstnavatel, celkem to ale musí dělat nejméně těch
>>1080 Kč. Pro
>>OSVČ je nejnižší zdravotní pojištění 1601 Kč měsíčně.
>
>Děkuji oboum za odpověd.
>
>Jsem v domácnosti a mám 2děti, 1 - 4roky a 2 - 7let a
>ted jsem si sehanal vrigádičku z domova ale ZDr. za mě
>není odváděno tak se poptávám. Děkuji jeěště jednou
Chodí děti do školky na celý den? Pokud jen na maximálně 4 h, tak můžete být zaregistrovaná na své ZP jako osoba pečující o děti a byla byste pojištěná státem a sráželo by se Vám ZP jen ze skutečně dosažené mzdy. Ostatně - jak jste pojištěná teď? Platila jste něco?
Takže teď jste pojištěna státem, protože jste na ÚP. Pokud si budete vydělávat max. 4tis. hrubého, můžete být na ÚP i nadále. Pokud to bude víc, tak musíte skončit. Ale jestli dítě nechodí do školky na víc než 4 h denně a školní dítě chodí do školy jen na vyučování a ne do družiny, tak se zajděte na svoji ZP zaregistrovat jako osoba pečující celodenně o 2 děti do 15 let, doklad o tom dáte zaměstnavateli a pak Vám bude zdravotní pojištění sráženo jen ze skutečně dosažené mzdy a nebude Vám dosráženo do minima, když si budete vydělávat méně než 8000.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
29. 4. 2010 11:47
Dobrý den vám všem, mohla by mi někdo upřesnit a kolik se odvádí zdrav. poj. když je žena v domácnosti a má nějaký příjem. není vedena na UP. Z čeho se to vypočítá. Děkuji všem , je to pro mě dost důežité. P