Re: vyšetření
Nařízení vlády č. 590 hovoří jasně :
1. Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
...zaměstnavatel nemá právo nijak omezovat Vaši návštěvu u lékaře, protože jedině lékaž může uznat, jak dlouho vyšetření trvalo. Vnitřní předpis který stanovuje jakékoliv doby ošetření je protiprávní a v případném sporu byste uspěla. Je otázkou, jestli byste pak mohla dál pracovat....
Re: Wendy ?
Wendy, tohle znám, ale kde tam vidíte, že se to týká i doby PO ošetření nebo vyšetření, protože následkem vyšetření nemůže zaměstnanec konat práci ?? Já to tam nikde nevidím. Pouze doba vyšetření nebo ošetření, nikoli následná doba. S tou směrnicí samozřejmě souhlasím, takhle to být v žádném případě nesmí.
přece nemůžete říct, že zaměstnavatel bude zaměstnanci platit celý den, protože ten šel k očnímu lékaři a ten mu rozkapal oči a on celý den nemohl následkem toho řídit auto ? To přece není doba potřebná k ošetření nebo vyšetření ? Jak by k tomu zaměstnavatel přišel, kdyby měl hradit zaměstnanci celý den ?
Re: Vendy ?
Ano, jenže právě proto má mít ten člověk neschopenku. Přece např. oční lékař neordinuje od 06.00 - 15.30 hod ? Tak jak může potvrdit propustku na celý den ? To by snad mohla jedině nemocnice, ale určitě ne ambulantní lékař. Ono já to totiž beru i z pohledu zaměstnavatele, tomu taky nikdo nic nedá zadarmo, akže na druhé straně chápu i jeho, že platit celý den zaměstnanci se mu taky nechce. Myslím, že opravdu jediné správné řešení je vystavení pracovní neschopnosti, což ovšem zase nechce zaměstnanec, protože díky našim zákonodárcům ten první den nedostane nic. U nás se tyto případy řeší tak, že zaměstnanec na zbytek dne požádá o náhradní volno, které je mu umožněno , čili ve finále jsou spokojeni oba, zaměstnavatel platí náhradu za skutečnou dobu ošetření nebo vyšetření a zaměstnanec si nemusí brát jednodenní neplacenou neschopnost.
Fakt jsem neviděla jednodenní pracovní neschopnost za 30 let mé praxe v účetnictví:-)))Doktor s tím má práci, zaměstnavatel taky a zaměstnanec nedostane ani korunu. Já tomu rozumím, co píšete, ale praxe je asi jiná. A záleží na zaměstnavateli a jeho toleranci, když zaměstnanec jel z našeho malého města na vyšetření do Prahy, strávil tam taky celý den včetně dopravy a prostě se mu zaplatil, jiné je, když někdo zneužívá, evidentně se fláká a řeší to vysedáváním u lékařů...
Já teda za poslední roky několik těch jednodenních zažila. Např. zaměstnankyně byla u obvodního lékaře v pátek , bylo jí špatně , do práce už nešla. Jenže jak byste chtěla proplatit 8 hodin u lékaře, když ŽÁDNÝ obvodní lékař v pátek neordinuje 8 hodin ?
Samozřejmě to záleží na lidech, já jen chtěla upozornit na to, že opravdu na to není žádný nárok, že doba nezbytně nutná prostě jestliže lékař ani 8 hodin neordinuje , nemůže být 8 hodin. A taky, např. náš nadřízený orgán tohle dokonce je schopen vytelefonovávat a zjišťovat u příslušných lékařů. Takže já jako osoba odpovědná za výplatu náhrady bych to prostě nezaplatila, protože bych to potom taky mohla dostat k náhradě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.