Re: účtování staveb
účtuji developera, který rovněž takto staví domy a následně prodává.. účtuji zásoby způsobem B, takže všechny fa za materiál a stavební práce do nákladů, ke konci roku z těchto nákladů zaúčtuji nedokončenou výrobu (121/611). Po dokončení stavby pak je nedokončená výroba převedena na výrobek (611/121 a 123/613), který je následně prodáván (311/601 a 613/123). Hmotný majetek to není, pokud nemáte v úmyslu to sami využívat, rovněž to není zboží, to se prodává v nezměněném stavu.
pozemek vedeme na 031, při prodeji účtuji podíl na pozemku nebo celý pozemek 311/641 a zároveň 541/031 - tady je potřeba dbát na to, aby prodejní cena pozemku byla minimálně tak vysoká jako nákupní, protože výdajem je pořizovací cena pozemku, avšak jen do výše příjmů z prodeje - viz. §24, odst. 2, písm. t)
dobrý den,
můžu se zeptat co to přesně znamená do výše příjmů z prodeje.
pokud prodávám pozemky a musím k nim vybudovat komunikace (dle požadavku obce), ale pozemky neprodám najednou v jednom roce, ale v průběhu několika let - ty náklady na vybudování komunikace uplatním každý rok jen nějak poměrně podle toho kolik prodám? nebo můžu v najednou v roce kdy zahájím prodej?
moc děkuji
do výše příjmů znamená, že pokud kupní cena pozemku je 1000/m2 a prodejní 600/m2, tak do nákladů si můžete uplatnit pouze do výše příjmů tj. 600/m2
vybudování komunikace je dle mého názoru pořízení majetku, až bude komunikace zkolaudována, bude převedena do majetku
při prodeji pak bude buď celá komunikace prodána jednomu majiteli nebo třeba podílem různým majitelům (nebo vám taky může zůstat v majetku nebo ji převedete na obec?)
bude převedena na obec. jde mi o to jestli náklady na vybudování té komunikace jsou daňové hned. nebo kdy?
v !24/2 t je napsáno, že vyvolaná investice je d náklad do výše příjmu. do majetku to dávat nebudeme, příjmy mám z prodeje pozemků, ale kdy mám d účinné náklady? převodem na obec nebo prodejem všech pozemků?
jsem z toho jelen?
moc děkuji za odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.