Re: DUZP - prosím o názor
Stále nechápu proč tu zálohovku vystavujete, když stejně posíláte zboží a na platbu většinou nečekáte. Dle mého názoru tím pádem postrádám smysl - proč zálohové faktury teda vystavujete. Zboží teda pošlete oproti objednávce a vystavte řádný daňový doklad se splatností, ale pokud máte nějaké problémové odběratele, tak nevím nevím.
Jelikož ve vašem případě dříve nastává odběr zboží, jste povinni vystavit řádnou fakturu do 15-ti dní od D.U.Z.P. (což je odběr zboží) a vůbec nezáleží, že jim spolu se zboží zasíláte zálohovou fakturu, která Vám uhradí třeba až za 3 měsíce. Pokud tak činíte a vystavujete daňový doklad až po zaplacení zálohové faktury, tak postupujete v rozporu se zákonem o DPH a jestli tímto jednáním naštvete odběratele, tak bych se ani nedivila, kdyby podali podnět na Fú
My jsme tak nikdy nečinili. V podstatě došlo k tomu, že jsme začali odvádět naprosto neúměrné DPH vůči tomu co jsem dostali zaplaceno. Software který dodáváme když zákazník nezaplatí přestane fungovat. My jej zasíláme ihned aby na něm mohli začít pracovat.
v archivu diskuze jsem našla takřka totožnou situaci ze 7.11.2008 kde s bylo s tímto postupem souhlaseno:
" Dobrá den,
prosím o radu, zda je možné zaslat zákazníkovi zboží spolu se zálohovou fakturou?? Takové + pro zákazníka aby měl zboží ihned a mohl zaplatit, když už to zboží má a je sním spokojený. Pokud uhradí zálohovku, tak bychom zaslali fakturu.
Děkuji za odpověď.
>>je to elektronické zboží(software), takže pokud by
>>neuhradil, tak by byl zastaven, pokud uhradí software
>>mu
>>poběží a zaslali bychom fakturu. Hana
V tomto případě ano, můžete jak popisujete "
já tam vidím jiný problém.
To ,co odesíláte je zboží a je funkční pouze se softwarem?
Pokud ano, pak DUZP je dnem převzetí zboží.
Fakturu jste povinni vystavit do 15 dní.
Pak bych zboží také odesílala na základě objednávky a následně bych ihned vystavila fakturu.
Pokud chcete, aby zákazníci platili v termínu, pak je lepší odeslat zálohovou fakturu, a až na základě zaplacení zboží vč. softwaru.
Ano, teď je to jasné. Takže.
Odešlete SW - v tom případě je to bráno jako poskytnutí služby spolu se zálohovou fakturou.
Pak je režim následující: datem přijetí služby nebo datem zaplacení - co nastane dříve vystavíte fakturu. pozor hraniční termín je 15 dní od přijetí služby i pokud nezaplatí, to jste povinni vystavit daňový doklad a odvést DPH s DUZP buď přijetím služby nebo platby, co nastane dříve.
Závisí na tom, jak to máte popsáno. Pokud byste zákazníkovi poskytovali verzi sw na vyzkoušení, pak by stálo za to se přesně s právníky podívat na smlouvu.
Pokud ovšem dostane plnou verzi a při nezaplacení omezíte funkčnost, pak bych to viděla skutečně na datum poskytnutí služby, tak, jak jsem psala výše.
Nelze o tom rozhodnout takhle na dálku, když nevidím všechny podrobnosti obchodního případu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.