Re: Návštěva lékaře-doba nezbytně nutná
Mohu se připojit také k diskusi...
V budoucnu mě čeká návštěva u zubaře, jde o rovnátka, tudíž budu chodit poměrně často na kontroly. Když jsem tam byla poprvé čekala jsem v čekárně 2 hodiny!!!
To nebyl problém, protože jinak chodím do práce naprosto normálně, nemám žádnou absenci ( za 4 roky jsem nemarodila), takže to vedení vzalo v pohodě.
Ale když tam budu chodit dejme tomu každý měsíc, můžou se třeba i ty 2 hodiny (doufám, že to bylo pouze jednou) považovat za dobu nezbytně nutnou?
Toto mě zajímá i ohledně pravidelných prohlídek v době těhotenství.
Vím, že nějáké podniky mají třeba 4 hodiny za nějákou dobu (nevím zda rok či půl roku), ale my toto nikde nemáme ve směrnicích ani žádná jiná vnitřní ustanovení u nás nejsou.
Re: Návštěva lékaře-doba nezbytně nutná
Příslušný předpis říká, že zaměstnanec má nárok na volno při návštěvě lékaře na dobu nezbytně nutnou, pokud nelze lékaře navštívit mimo pracovní dobu zaměstnance proto, že lékař v tuto dobu nemá ordinační hodiny. Pokud jde o návštěvu lékaře z titulu rovnátek u dospělého člověka, nejsem si jista, zda nejde pouze o kosmetický zákrok. V tom případě by měly být návštěvy zubního lékaře řešeny v osobním volnu zaměstnance. Návštěva lékaře v době těhotenství je jiný případ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.