Re: mateřská navazující na rodičovskou
právě jsem to řešila se sociálkou,
nastupujete opět 6-8 týdnůpřed porodem na PPM, vystaví Vám lékař potvrzení, odevzdáte ve vaší firmě, ta odešle tento doklad společně s přílohou na OSSZ, ještě je potřeba, aby se dostalo na ÚP na kontaktní místo, že končíte rodičovský příspěvek na to je formulář /potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku, tento formulář jsem zaslala za naši pracovnici (není to moje povinnost, ale má si to vyřídit sama maminka) na sociálku se žádostí, aby zaslali přímo na kontaktní místo, odkud chodí RP kolegyni.
Mateřská by měla být ve stejné výši jako předcházející PPM (tohle se již domnívám, že to tak je, protože na příloze k žádosti o PPM jsem vypisovala výši neredukovaného denního vyměrovacího základu PPM do 4 let věku předchozího dítěte)
Po ukončení PPM byste měla mít nárok na řádnou dovolenou 20 dnů., o čerpání dovolené byste si měla zažádat tak, abyste ji čerpala ihned po ukončení PPM (tj. před nástupem na RP).jinak by se Vám dovolená krátila.
Doufám, že je to tak správně.
Blanka
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď :-)
Ještě dotaz. Ta dovolená se počítá i z období, kdy budu na mateřské v roce 2010? Vycházelo by mi to cca 10-12/2010 a 1-3/2011. Sčítal by se pak nárok z r. 2010 a 2011 a ten by se čerpal po skončení mateřské v 2011?
Další věc - když v roce 2010 nepřekročím s mateřskou 68.000,-, může si pak manžel uplatnit odpočet? A v roce 2011 se do příjmu bude počítat i příjem z čerpání dovolené?
Ano, mateřská dovolená se považujuje jako odpracovaná doba. Záleží kolik pracovních dní v 2010 budete na mateřské. Pokud více než 60 dní, pak spočítáte pracovní dny, které jste zmeškala (tj. dny na rodičovské) a za 100 dní pokrátíte o 1/12 celoročního nároku a vždy dalších 21 zmeškaných dní další 1/12 nároku. Pokud méně, tak jen 1/12 za každých 21 pracovních dní.
Za 2011 budete mít nárok na celoroční nárok v případě, když si ji vyberete ihned po skončení mateřské dovolené. Příjem za čerpanou dovolenou se přičte k peněžité pomoci v mateřství a nesmí překročit 68 000 aby si Vás manžel mohl uplatnit v daních.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.