Vlákno názorů k dotazu Doprovod dítěte k lékaři od Kewak - Re: Doprovod dítěte k lékaři Doprovod dítěte a jiných...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 5. 2010 16:17

Kewak

Re: Doprovod dítěte k lékaři
    Doprovod dítěte a jiných členů rodiny řeší Nařízení vlády 590/2006 - jiné důležité osobní překážky v práci (zde na business.centru v zákonech), kde nalezenete toto:

Doprovod

a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu

1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,
    2. bez náhrady mzdy nebo platu, jde-li o ostatní rodinné příslušníky.

b) Pracovní volno k doprovodu zdravotně postiženého dítěte do zařízení sociálních služeb nebo do školy nebo školského zařízení samostatně zřízených pro žáky se zdravotním postižením s internátním provozem a zpět se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků, a to s náhradou mzdy nebo platu na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 6 pracovních dnů v kalendářním roce.
    c) Pracovní volno k doprovodu dítěte do školského poradenského zařízení ke zjištění speciálních vzdělávacích potřeb dítěte se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu bez náhrady mzdy nebo platu.

Takže k lékaři můžete doprovodit i dítě starší 15-i let, pokud to jeho zdravotní stav vyžaduje!!!!! Ať si Vaše mzdovka přečte toto nařízení!!!

• 27. 5. 2010 16:31

LLL. (neregistrovaný)

Děkuji moc, toto jsem četla v zákoníku, ale nějak jsem se nedopátrala té věkové hranice a jak mi to tu píšete, tak to dá sám rozum. Hned na ni vyrukuju :-). Ještě jednou díky.

>Takže k lékaři můžete doprovodit i dítě starší 15-i
    >let, pokud to jeho zdravotní stav vyžaduje!!!!! Ať si
    >Vaše mzdovka přečte toto nařízení!!!

• 28. 5. 2010 9:35

Kara (neregistrovaný)

Ale já jsem otázku pochopila jinak. LLL se ptá, zda je někde v zákoně řečeno, že když jde dítě do 15 let k lékaři, musí jít s rodičem, takže lékař nemusí psát, zda byl doprovod nutný nebo ne. Je někde v nějakém zákoně toto nařízeno? Copak s takovým osmákem nebo deváťákem musí jít k doktorovi rodič? Podle mě by doktorka měla napsat, zda byl doprovod nutný nebo ne, toto přece mzdovka nemůže vědět.

• 28. 5. 2010 9:44

Líba (neregistrovaný)

Kam mi paměť sahá, byla vždycky v čekárně cedule jak hrom: "děti do 15 let ošetřujeme jen v doprovodu rodičů".

• 28. 5. 2010 9:57

all (neregistrovaný)

To je sice pravda, ale jestliže zaměstnavatel požaduje vyjádření, že doprovod byl nutný, je povinností lékaře to tam napsat. Lékař je ze zákona povinen poskytnout součinnost a ne polemizovat o tom, zda do 15 let ano nebo ne. Kromě toho, nikde jsem opravdu nenašla, že by nějaký zákon tuto povinnost ukládal, že do 15 let JEN v doprovodu rodičů, to že si to stanoví nebo stanovili lékaři , je věc jiná.

• 28. 5. 2010 11:03

Kara (neregistrovaný)

Mně paměť sahá taky docela daleko, ale na takovou ceduli u lékaře si fakt nepamatuju. Moji kluci se narodili v první polovině 80. let, jako větší chodili k lékaři sami, ať už šlo o zubaře nebo o angínu (když nešlo o nic vážného), a nestalo se, že by doktoři měli námitky. Ani já sama si nepamatuju, že by se mnou tak od 11-12 let šel k doktorovi doprovod. Ovšem nevím, jak to ohledně dětí chodí ve větších městech.

• 28. 5. 2010 11:15

xJ (neregistrovaný)

Takhle paušalizovat se snad ani nedá. Záleží určitě na samostanosti dítěte, na celkové vyspělosti a na účelu pro který je dítě doprovázeno. Některé děcko je v sedmi letech tak samostatné, že rodiče je bez obav pustí kamkoliv a pro cokoliv. A některé ještě ve třinácti je jako děcko a potřebuje dozor a péči. Je přece v zájmu dítěte, aby bylo postupováno tak, jak to dítě potřebuje a jak se bude cítit bezpečně. Nebo někdo postupujete tak, že vám dítě řekne, že se např. bojí k lékaři a vy mu odpovíte, je ti tolil a tolik a to už musíš zvládnout sám? Asi ne.

• 28. 5. 2010 11:52

Líba (neregistrovaný)

Taky jsem to často řešila tak, že jsem doktorovi zavolala a dítě poslala samotné. Tady přece nejde o to, že by ten puberťák nedokázal sám počkat v čekárně, až přijde na řadu, ale o to, že doktor si chce promluvit o příznacích a způsobu léčby s dospělým.
    Jak říkáte, nedá se paušalizovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).