Re: Odpis auta po skončení leasingu?
Ráda bych upozornila, že pokud chci, aby mé výdaje/náklady/ za leasing v letech, kdy tento trval, musím po skončení leasingu za pořizovací cenu tedy 1 tis. Kč zařadit do majetku tedy na účet 022 v případě, že vedu účetnictví, a na kartu majetku, v případě že vedu DE tak do kolonky majetku a tento již dále neodepisuji. Zůstane v hodnotě 1 tis. Kč až dojde k vyřazeni.
Já jsem se už vzbudil (ne moc) ale hlavně bude záležet na tom,
co zde není uvedeno: leasingovka mi vystaví fakturu na to auto,
= v hodnotě? Pokud do 40 t tak příno do výdajů/nákladů a zařadit do evidence DHIM. Neobo to je nějak složitější? Hezký den
Také jsme měli několi aut na leasing a odepisovali 2 roky, podle daň.poradce - to v PÚ. Nyní mám v DE zařazení po skončení leasingu a 100 dím přímo do nákladů. Myslím,že by nám měla Věra doložit §,kde je uvedeno,že nelze tyto částky odepsat
Co to zkusit obráceně: odepisuje se dle § 26/2/a od 40 t+
tam lze (resp. nutno) a pod 40t nelze, pokud splňují podmínky
==NEmají provozně-technické funkce delší než jeden rok,==
OA (i ty nakoupené po leasingu za 100,-) mají provozně-technické funkce delší než jeden rok (většinou), tak odepisovat dle 2 skup?
.
Tady se všichni dohadujete jaksi podivně,ale důležité je přece to, že odepisování jakéhokoliv majetku může nastat až po tom, co je majetkem firmy-tedy v případě auta po zapsání do TP-které není dříve než po splacení všech lesing.splátek (při fin.lesingu)!!!!
H.
== majetkem firmy-tedy v případě>auta po zapsání do TP==
Ha, ha a já si doteď myslel, že majitelem se stávám
dnem uvedeným ve smlouvě (kupní) což dokladuji
zaplacením v hotovosti nebo převzetím faktury.
Údaj v TP je pouze evidenční záležitost,
která nemá vliv ani např. na siln. daň, nákupy PHM a pod.
Majetek (HIM) začínám odepisovat dnem nabytí = většinou koupí.
Pokud jsem 31.12.2009 (čtvrtek) koupil OA a záznam v TP byl proveden 4.1.2010, tak odepisuji již v 12/2009.
U OA je ještě lahůdka se zákonným (i havarijním) pojištěním v případě jak přímého nákupu tak i při leasingu.
Nebo že by to bylo jinak?
Pořízení hm-tedy koupě a zaplacení auta-se zúčtuje na 042 (=pořízení!!), ale vložení majetku do firmy-tedy do podnikání-na účet 022 (až po zapsání do TP!!!-tak nám to řekl dan.poradce)...beru to samozřejmě v účetnictví, tedy dříve podvojném, firma.
H.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.