Re: daňové problémy s prodejem nemovitos
Já jsem samozřejmě vděčná za jakýkoliv názor. Děkuji.
Já si totiž myslím, že to předmětem SJM bylo i proto, že kdyby byla nemovitost pouze manželova, manželka by z ní neviděla ani korunu. A před prodejem nedošlo k darování ani prodeji na manželku, ale pouze k úpravě v katastru v rámci majetkového vypořádání.
K úpravě v katastru ale muselo dojít na základě nějaké listiny - jaké ? Jestli okolnosti kolem koupě nemovitosti byly jak píšete, také si myslím že nemovitost byla v sjm. Aby to mohla bývalá manželka prokázat a neplatila teď z prodeje daň z příjmu, bylo by dobré, aby měla od bývalého manžela písemně potvrzeno, že dům tehdy kupovali ze společných prostředků a že manžel, přestože byl v KN zapsán jako jediný vlastník, prohlašuje a souhlasí s tím, že tento majetek spadal po celou dobu do sjm. Jestli nejsou v dobrých vztazích, nic jí nepotvrdí, a těžko bude prokazovat že nemovitost byla celou dobu v sjm, že to bylo v manželství ještě nic neznamená, manžel mohl mít peníze z dědictví, nebo dar od rodičů a podobně a za to to koupit.
Na manželku bylo převedeno smlouvou o vypořádání SJM ( a následně provedena úprava v katastru). Písemné potvrzení jí žádné nedá, to je jisté. Nevím, jestli by nebylo potvrzením, že po celou dobu podnikání v této nemovitosti ona byla spolupracující osobou ( asi ne, že ? )
to asi ne, ale ve smlouvě o vypořádání sjm se nejdříve cituje co do sjm spadá a dále jak se to vypořádává.jestliže obsahem této smlouvy byla i ta nemovitost mělo by tam být o ní napsáno i na základě čeho je ve vlastnictví (tzv. nabývací titul) a asi by tam mohlo být vysvětleno proč, když nabýval tehdy jen jeden z manželů, je to teď předmětem vypořádání sjm
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.