Vlákno názorů k dotazu Z rodicovske do prace od xJ - Re: Z rodicovske do prace Rodičovská dovolená a rodičovský...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2010 16:56

xJ (neregistrovaný)

Re: Z rodicovske do prace
    Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek jsou dva různé pojmy na sobě nezávislé. Máte tedy zřejmě požádáno o pobírání rodičovského příspěvku do dvou let věku dítěte. Otázkou je na jak dlouhou dobu jste požádala zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené. Tak že pokud jste požádala o čerpání rodičovské dovolené na dobu kratší než je maximální délka,do tří let věku dítěte, požádáte nyní znovu o prodloužení na tak dlouho jak potřebujete, ale pouze do tří let věku dítěte. Zaměstnavatel je povinen vaší žádosti vyhovět.

• 11. 6. 2010 19:18

simik (neregistrovaný)

Dekuji a jak by takova zadost mela vypadat, resp. pokud mi MD skoncila 21.3., jaky datum se ma napsat do zadosti o prodlouzeni, pokud tedy budu doma 2 roky? Nebo je nejaka standardni forma? Musim udavat duvod zmeny?

• 11. 6. 2010 19:31

xJ (neregistrovaný)

No pokud vám mateřská dovolená skončila 21.3, tak jste musela od 22.3 požádat o rodičovskou dovolenou nebo co by vám zaměstnavatel vykazoval od 22.3 do dneška?

• 11. 6. 2010 20:00

yx (neregistrovaný)

Pokud jste nepožádala o rodičovskou dovolenou, má se za to, že jste požádala tzv. konkludentně, tj. do 3 let věku dítěte. V tomto případě zaměstnavatel nemá žádnou povinnost vás přijmout do práce dříve, než budou vašemu dítěti 3 roky i kdybyste chtěla.

• 12. 6. 2010 12:38

simik (neregistrovaný)

>>>>>Dceri je 8 mesicu a od 1.7. bych se mela vratit do
    >>>>>prace. V breznu jsem informovala zamestnavatele, ze
    >>>>>se
    >>>>>chci od 1.7. vratit , souhlasil. Na socialce mam
    >>>>>stale
    >>>>>nahlasene 2 roky RD. Nyni z osobnich duvodu nebudu
    >>>>>moct
    >>>>>nastoupit do zamestnani, jak jsem planovala. Muj sef
    >>>>>je s tim srozumem a chape to, ale muze to mit nejaky
    >>>>>dopad ze strany zamestnavatele? Musim opet napsat
    >>>>>nejakou zadost, ze ustupuji od puvodni umluvy nebo
    >>>>>tak
    >>>>>neco?
    >>>>>V tuhle chvili nevim, jestli se vratim k nejakemu
    >>>>>datu, jestli vubec v kratsi dobe nez jsou ty 2 roky.

>>>
    >>>Dekuji a jak by takova zadost mela vypadat, resp.
    >>>pokud mi MD skoncila 21.3., jaky datum se ma napsat
    >>>do
    >>>zadosti o prodlouzeni, pokud tedy budu doma 2 roky?
    >>>Nebo
    >>>je nejaka standardni forma? Musim udavat duvod zmeny?
    >>
    >>No pokud vám mateřská dovolená skončila 21.3, tak
    >>jste
    >>musela od 22.3 požádat o rodičovskou dovolenou nebo
    >>co
    >>by vám zaměstnavatel vykazoval od 22.3 do dneška?
    >
    >Pokud jste nepožádala o rodičovskou dovolenou, má se
    >za to, že jste požádala tzv. konkludentně, tj. do 3 let
    >věku dítěte. V tomto případě zaměstnavatel nemá žádnou
    >povinnost vás přijmout do práce dříve, než budou
    >vašemu dítěti 3 roky i kdybyste chtěla.

V puvodnim dotazu jsem psala, ze jsem se zamestnavatelem domluvena, ze se vratim od 1.7., zadost o rodicovskou (v tomto pripade kratsi nez 2 roky) jsem podala. Jenze situace se ted zmenila, takze presto ze jsem pozadala o zkraceni, budu muset zustat doma planovane dva roky.

• 15. 6. 2010 11:04

Kara (neregistrovaný)

Máte právo zůstat na rodičovské dovolené až do 3 let dítěte. To, že jste si na úřadě požádala o rodič. příspěvek na 2 roky s tím nesouvisí. Rodič. příspěvek je název dávky státní soc. podpory a nesouvisí s délkou rodičovské dovolené, což je název volna u zaměstnavatele. Vy jste měla zaměstnavatele požádat o rodičovskou dovolenou. Pokud jste napsala zaměstnavateli žádost o poskytnutí rodičovské dovolené do 30.6. a teď od 1.7. nastoupit nemůžete, napíšete mu další žádost o další poskytnutí rodičovské dovolené do... (to záleží na Vás, ale maximálně do 3 let dítěte). Pokud jste mu žádnou žádost nepředávala, má se za to, že jste chtěla být doma rovnou do 3 let dítěte. Pro pořádek mu žádost o poskytnutí rodičovské dovolené napište a určete dobu, jak dlouho chcete být doma, nejdéle ale do 3 let dítěte. Zaměstnavatel nemá povinnost Vám umožnit návrat do práce dřív než uplyne doba, o kterou požádáte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).