Re: Jak je to s odměnami zastupitelů obc
Aha, děkuji moc za navedení na dobrou "kuchařku" k účetnictví obcí...
Takže, jestli jsem to správně pochopila, tak co se týká toho zpracování mezd u zastupitelů, tak se to moc od běžného zaměstnance netýká?
Stejně jako jim, tak se zastupitelům strhává buď zálohová nebo srážková daň, a to podle toho, jestli na obci podepsali nebo nepodepsali prohlášení k dani a také podle jejich výše. Ale nějak jsem se tam nedočetla, jestli si můžou uplanit také třeba slevu na poplatníka a tak, tedy v případě, že mají podepsané to prohlášení...
A taky musí platit ze své odměny sociální a zdravotní pojištění, zrovna jako běžný zaměstnanec - nebo plácám nesmysly?
Ale jen si těď nejsem jistá, jestli tam není nějaký rozdíl v tom, jestli je zastupitel uvolněný nebo neuvolněný?? :(((
Prosím ještě jednou o radu někoho v této oblasti zběhlého, ráda bych ty mzdy měla správně, i když s těmi podklady k tomu, co mi tu nechala bývalá účetní nebo teď pan starosta, to jde dost těžko...
Děkuji moc, Míša.
Re: Já už vážně neumím česky... :((
....
Asi se vrátím na první stupeň ZŠ, protože dneska mi to kecá, až hrůza, asi to horko, erupce na slunci, nebo jestli na to má vliv měsíček, nevím...
Proto opravuji na správné slovíčko, ale snad jste mě pochopili dobře a nezabrání Vám to k odpovědi na mou otázku.
Děkuji moc a omlouvá se za ten "přežblecht". Míša.
Z odměny uvolněných zastupitelů se sráží SP i ZP a pokud podepíší prohlášení sráží se zálohová daň s uplatněním slev jako ostatním zaměstnancům. Z odměny neuvolněných zastupitelů se sráží pouze ZP. V případě že se jedná o osobu za kterou je plátcem ZP stát odvádí se ZP ze skutečné výše odměny,pokud se jedná o zastupitele který je někde zaměstnán, musí doložit potvrzení zaměstnavatele, že je mu sráženo ZP minimálně z minimální mzdy jinak by se mu muselo ZP srážet z minimální mzdy. Podepsat prohlášení a uplatňovat slevy také mohou pokud ho nemají podepsané u svého zaměstnavatele nebo někde jinde.
Moc děkuji, jste úúúúúplně nejlepší, ale já koukám, že teď ty mzdy bývalá paní účetní má špatně a tím pádem i pan starosta, který je pak dělal podle ní a podle mojí zkušenosti ho asi těžko budu přesvědčovat, že je to špatně. :(((((
Děkuji moc, Míša.
Se mi to někam vykouřilo, tak píšu znova...
Jak to dělala, tak to bych taky ráda věděla, ale vzhledem k tomu že s OU odmítá komunikovat, tak se to asi nedozvíme...
Ale co jsem tu zatím z toho účetního chaosu vypátrala, tak třeba srážela pouze zdravotní, a to jak neuvolněným, tak i uvolněným. Sociální strhávala jen zaměstnancům s normální pracovní smlouvou. Nevím, jestli obce nemají nějakou vyjímku, ale podle toho, co jsem se dočetla, tak taky musí za své zaměstnance platit zákonné pojištění, co se platí na Kooperativu, jenže v životě tu nikdo neslyšel o placení takového pojistného a ani jsem nikde nenašla nějaké doklady nebo jiný papíry, které by nasvědčovaly tomu, že si zákonné pojištění platí. Nikde tu nejsou podepsané prohlášení, i když několika zaměstnancům uplatňuje slevy na dani na poplatníka apod., ale pouze zaměstnancům, zastupitelé si nic neuplatňují. A zase u dohod, kde by zaměstnanec ani daň nemusel platit, protože se jedná o dost malou částku, tak mu zase nedala podepsat prohlášení, i když není nikde jinde zaměstnaný a prohlášení by tu podepsat mohl. Taky mě mate to, že na výplatních listinách nejsou vidět všechny zaměstnanci, co v tom daném měsíci vyplácejí. Ona, když to vypočítávala, tak zřejmě nejspíš věděla, co kam naúčtovat, ale proč si k tomu neudělala nějakou výplatní listinu třeba v excelu, když jí to prý program netiskne? Jenže když si vezmu ty smlouvy na dohody, protože nic jiného v ruce nemám, tak se na ty částky, které se platili, nemůžu dostat.
No, prostě jsem z toho všeho tak nějak gumová...
Uvolněný zastupitel musí platit i sociální pojištění. Zákonné pojištění odpovědnosti se platí jenom, za zaměstnance, za uvolněného zastupitele se neplatí nic, musí se pojistit jinak, není to zaměstnanec. Musíte vést mzdové listy pro všechny zaměstnance,ale i zastupitele jak uvolněné tak neuvolněné. Kontrolují to ZP pojišťovny i OSSZ. Nevím, jaký máte program na mzdy, ale v podstatě musíte dělat na obci všechno to, co jiní zaměstnavatelé i v např. podnikatelské sféře.
>>Taky
>>mě mate to, že na výplatních listinách nejsou vidět
>>všechny zaměstnanci, co v tom daném měsíci vyplácejí.
Jenže když si vezmu ty smlouvy na dohody,
>>protože nic jiného v ruce nemám, tak se na ty částky,
>>které se platili, nemůžu dostat.
>>No, prostě jsem z toho všeho tak nějak gumová...
>
>Uvolněný zastupitel musí platit i sociální pojištění.
>Zákonné pojištění odpovědnosti se platí jenom, za
>zaměstnance, za uvolněného zastupitele se neplatí nic,
>musí se pojistit jinak, není to zaměstnanec. Musíte vést
>mzdové listy pro všechny zaměstnance,ale i zastupitele
>jak uvolněné tak neuvolněné. Kontrolují to ZP
>pojišťovny i OSSZ. Nevím, jaký máte program na mzdy, ale v
>podstatě musíte dělat na obci všechno to, co jiní
>zaměstnavatelé i v např. podnikatelské sféře.
Uvolněný starosta má pevně danou odměny dle vyhlášky. Neuvolněným zastupitelům se odměna schvaluje, její výši byste měla najít v usnesení. Zkuste pohledat, od toho bych se odrazila já, teda pokud Vám bývalá účetní nepředá nějaké další info. Jinak souhlasím s předchozími radami, ZP, SP se odvádí za uvolněné zastupitele, za neuvolněné jen ZP, zákonné pojištění ne.
Moc děkuji za Vaše rady, bývalá účetní mi toho moc nepředala, vlastně jsem ji ani neviděla, ale zkusím se zítra podívat po nějakém tom usnesení...
S tím zákonným pojištěním jsem si to taky myslela, ale on tu je problém, že zřejmě celou dobu neplatili ani za své zaměstnance a nejspíše za celé ty roky, kdy zaměstnávají - aspoň jsem zatím nic takového nenašla, takže teď si nejsem moc jistá, co s tím, jestli opravit zpětně (do toho bych se ale při tom papírovém chaosu pouštěla až v nejkrajnějším případě...) nebo přihlásit teprve od nového roku.
A mzdy dělá starosta v GORDICU, ale vůbec netuším, proč se na výplatní listině neobjeví ti krátkodobý dohodáři. Podle mě by tam program měl vypsat všechny mzdy spočítané v tom měsíci, aspoň v POHODĚ, co mám doma, to tak vždycky je. :(
Tak nevím, nejsem na obci ještě dlouho, ale už teď si připadám spíše jako archeolog křížený detektivem než účetní, ale snad se to spraví... :((
S Vaším přístupem se to spraví určitě :o) Taky mám dohodáře ve mzdách, stejně jako zaměstnance, asi nejde o program, ale o to, co se do něho nacpe. Když budete chtít, písněte e-mail adresu, přebírala jsem dvě účta obcí v dezolátním stavu, tak možná můžu malinko poradit...
Dobrý den dámy,
jsem šťastná, že jsem našla vaši debatu. Právě také přebírám mzdové účetnictví po bývalé starostce a mám též pár nejasností. Třeba mi pomůžete.
Naše mzdové je dělané také v Gordicu...
Mám problém s místostarostou, je neuvolněný a je na úřadě práce. Musí platit zdravotní, když je za něj platí stát?
jaký je rozdíl, když vypíšu prohlášení a uplatním slevy v průběhu, než v březnu na DP?
Díky,Travizik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.