Vlákno názorů k dotazu Částečná nezaměstnanost-máte zkušenost od ivzez - Re: částečná nezaměstnanost-máte zkušeno Prosím o radu, jaké jsou...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 6. 2010 20:25

ivzez (neregistrovaný)

Re: částečná nezaměstnanost-máte zkušeno
    Prosím o radu, jaké jsou možnosti, když nebude např. na hotelu pro zaměstnance 2 měsíce práce, nebo bude ale jen třeba na 4 hod denně. Zkoumala jsem par. 209 ZP, podle kterého si může zam-tel požádat na ÚP o rozhodnutí na určitou dobu o částečné nezaměstnanosti a zaměstnanci pak mouhou být na 60% mzdy doma. Jak je to pak v praxi, např. 10h v týdnu odpracují, to je zaplatíme mzdou a 30 hodin budou doma a to jim proplatíme 60% náhradou?? A co minimální mzda, ta se asi musí i v tomto případě dodržet.
    Zaměstnanci mají v mzdovém výměru všichni základ 8000,- + měsíční prémie a odměny dle rozhodnutí nadřízeného. Nestačilo by tedy jim pouze dát ty dva měsíce jen základy, když by se stejně musela dodržet minimální mzda??? - bez ÚP... Máte s tím někdo zkušenost. Děkuji

-------------------------
    Dobrý den,

nemá-li zaměstnavatel pro zaměstnance dostatek práce, jde o překážku na jeho straně. V takovém případě musí zaměstnancům hradit náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.

Jde-li o dlouhodobější záležitost, lze po projednání s odbory (písemně!) nebo - nejsou-li ve firmě odbory - na základě rozhodnutí příslušného Úřadu práce (opět písemné rozhodnutí) vyplácet náhradu ve snížené výši 80 nebo 60%. 4astá je situace, kdy zaměstnavatel při takto snížené náhradě mzdy za zaměstnance přebírá placení zdravotního a sociálního pojištění.

Vím, že je situace obtížná, a že se každý snaží šetřit, jak to jde. Snížení náhrady mzdy bez "požehnání" odborů či rozhodnutí Úřadu práce však nedoporučuji. Stačí, abe se jeden nespokojený zaměstnanec obrátil na oblastní Inspektorát práce, a nedoplatíte se pokut.

• 14. 6. 2010 22:27

MartaH (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, já jsem nemyslela, že by zam-tel snižoval sám náhradu mzdy, ale mysle jsem , že by pouze zaměstnanci byli bez prémií, pouze na základní mzdě, která je 8000,- ve mzdovém výměru je uvedeno, že prémie náleží po návrhu nadřízeného.

• 14. 6. 2010 23:44

ivzez (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, já jsem nemyslela, že by zam-tel snižoval sám náhradu mzdy, ale mysle jsem , že by pouze zaměstnanci byli bez prémií, pouze na základní mzdě, která je 8000,- ve mzdovém výměru je uvedeno, že prémie náleží po návrhu nadřízeného.

-------------------------

Částečnou nezaměstnanost je nutné projednat buď s odbory nebo s Úřadem práce. Ještě mne napadá dohoda se zaměstnanci. S každým jednotlivě uzavřít dodatek k pracovní smlouvě, že se na určitou dobu (přesně uvést od - do) upravuje pracovní úvazek (uvést pracovní dobu či její rozvržení) i mzda (opět uvést konkrétně). Po uplynutí sjednané doby se vše vrátí k normálu. Zaměstnanci nejsou povinni s takovým dodatkem souhlasit (jak píši výše - jde o překážku na straně zaměstnavatele za niž zaměstnancům náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku), takže dodatek moc nadějně nevidím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).