Re: částečná nezaměstnanost-máte zkušeno
Prosím o radu, jaké jsou možnosti, když nebude např. na hotelu pro zaměstnance 2 měsíce práce, nebo bude ale jen třeba na 4 hod denně. Zkoumala jsem par. 209 ZP, podle kterého si může zam-tel požádat na ÚP o rozhodnutí na určitou dobu o částečné nezaměstnanosti a zaměstnanci pak mouhou být na 60% mzdy doma. Jak je to pak v praxi, např. 10h v týdnu odpracují, to je zaplatíme mzdou a 30 hodin budou doma a to jim proplatíme 60% náhradou?? A co minimální mzda, ta se asi musí i v tomto případě dodržet.
Zaměstnanci mají v mzdovém výměru všichni základ 8000,- + měsíční prémie a odměny dle rozhodnutí nadřízeného. Nestačilo by tedy jim pouze dát ty dva měsíce jen základy, když by se stejně musela dodržet minimální mzda??? - bez ÚP... Máte s tím někdo zkušenost. Děkuji
-------------------------
Dobrý den,
nemá-li zaměstnavatel pro zaměstnance dostatek práce, jde o překážku na jeho straně. V takovém případě musí zaměstnancům hradit náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku.
Jde-li o dlouhodobější záležitost, lze po projednání s odbory (písemně!) nebo - nejsou-li ve firmě odbory - na základě rozhodnutí příslušného Úřadu práce (opět písemné rozhodnutí) vyplácet náhradu ve snížené výši 80 nebo 60%. 4astá je situace, kdy zaměstnavatel při takto snížené náhradě mzdy za zaměstnance přebírá placení zdravotního a sociálního pojištění.
Vím, že je situace obtížná, a že se každý snaží šetřit, jak to jde. Snížení náhrady mzdy bez "požehnání" odborů či rozhodnutí Úřadu práce však nedoporučuji. Stačí, abe se jeden nespokojený zaměstnanec obrátil na oblastní Inspektorát práce, a nedoplatíte se pokut.
Děkuji za odpověď, já jsem nemyslela, že by zam-tel snižoval sám náhradu mzdy, ale mysle jsem , že by pouze zaměstnanci byli bez prémií, pouze na základní mzdě, která je 8000,- ve mzdovém výměru je uvedeno, že prémie náleží po návrhu nadřízeného.
Děkuji za odpověď, já jsem nemyslela, že by zam-tel snižoval sám náhradu mzdy, ale mysle jsem , že by pouze zaměstnanci byli bez prémií, pouze na základní mzdě, která je 8000,- ve mzdovém výměru je uvedeno, že prémie náleží po návrhu nadřízeného.
-------------------------
Částečnou nezaměstnanost je nutné projednat buď s odbory nebo s Úřadem práce. Ještě mne napadá dohoda se zaměstnanci. S každým jednotlivě uzavřít dodatek k pracovní smlouvě, že se na určitou dobu (přesně uvést od - do) upravuje pracovní úvazek (uvést pracovní dobu či její rozvržení) i mzda (opět uvést konkrétně). Po uplynutí sjednané doby se vše vrátí k normálu. Zaměstnanci nejsou povinni s takovým dodatkem souhlasit (jak píši výše - jde o překážku na straně zaměstnavatele za niž zaměstnancům náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku), takže dodatek moc nadějně nevidím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.