Re: Jednatel a IČO
děkuji mnohokrát. A co když spol. smlouva výslovně něco takového nezakazuje nebo v ní bude přímo řečeno, že je toto možné ? Je pak nadřazena zákonům? § 136 Zákaz konkurence
(1) Nevyplývají-li ze společenské smlouvy nebo stanov další omezení, jednatel nesmí
a) podnikat v oboru stejném nebo obdobném oboru podnikání společnosti ani vstupovat se společností do obchodních vztahů,
>>>Dobrý den, potřebovala bych radu jestli může pracovat
>>>pro firmu na ICO neboli ŽL člověk, který je v té samé
>>>firmě zároven jednatel a společník. Pracověprávní
>>>vztahy jsou mi jasné, tohle ale nemůžu nikde najít v
>>>zákoně upravené. Děkuji předem za odpovědi.
>>
>>viz zákaz konkurence-§ 136 obch.zák.
>
>děkuji mnohokrát. A co když spol. smlouva výslovně
>něco takového nezakazuje
nebo v ní bude přímo řečeno, že
>je toto možné ?
Je pak nadřazena zákonům? § 136 Zákaz
>konkurence
>(1) Nevyplývají-li ze společenské smlouvy nebo stanov
>další omezení, jednatel nesmí
>a) podnikat v oboru stejném nebo obdobném oboru
>podnikání společnosti ani vstupovat se společností do
>obchodních vztahů,
>další omezení,= znamená, že může být spol.smlouvou stanoveno další omezení,mimo uvedených, ta platí vždy.
jestli tomu dobre rozumim, tak pokud to spolecnosti nevadi, pak to problem neni. Pokud dobre chapu, tak ucel zakona je, aby jednatel neposkodil spolecnost a dava tak nastroj do ruky spolecnosti. Pokud ale spolecnost problem nema (napr. je to jediny spolecnik a jednatel), tak je to kazdemu, i uradum jedno, ne?
to je co jsem vycetla ze zakoniku, take jsem to resila. Odborny nazor nejlepe na zaklade zkusenosti take moc uvitam.
Navic je tam psano, ze nesmi podnikat nebo mit dalsi spolecnost se stejnym nebo podobnym predmetem podnikani. Takze pokud ma sro na pocitace a fakturuje si trebas instalaterke prace, pak to je ok.
ale predesilam, ze nejsem odbornik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.