Re: Rodičovská a vyčůraný zaměstnavatel
Rodičovská dovolená nemusí mít datovou návaznost na pobírání rodičovského příspěvku. O rodičovský příspěvek žádáte bezprostředně po skončení mateřské dovolené. To, že ho fakticky pobíráte až od 1.4. (a ne od 29.3.) nemá na čerpání dovolené na zotavenou vliv. Ale čerpání rodičovské dovolené ano. Zaměstnaval je v právu, souběh rodičovské dovolené a dovolené na zotavenou není možný. Na druhé straně ovšem rozumná mzdovka nebo personalista poradí jak žádosti formulovat ... ovšem v předstihu a je-li dotázán nebo požádán.
Shodou okolností jsem si byla včera požádat o RD a paní jsem napsala do žádosti, že RD budu žádat až po vyčerpání řádné dovolené, a to od 18.8.2010 (mateřskou mám do 29.6.2010) a bylo mi řečeno, že je to nezajímá, dovolenou si mám vyčerpat ( o čerpání musím svého zaměstnavatele požádat, nejlépe písemně) a nástup na RD jsem musela opravit od 1.7.2010. Několikrát jsem se na to opakovaně ptala, protože jsem nevěřila a skutečně mi bylo řečeno, že je souběh RD a čerpání řádné dovolené již nezajímá.
Já si taky myslím, že to s tím nemá nic společného. Můžu pobírat rodičovský příspěvek i dovolenou z práce. Nechápu teda, co jsem udělala špatně. Měla jsem napsat, že budu pobírat rodičovský příspěvek a né rodičovskou dovolenou? Jsem z toho jelen, myslelala jsem, že je to tatáž věc...
Je rozdíl u zaměstnavatele a na sociálce. Na sociálce je vaše čerpání dovolené nezajímá, proč by taky mělo.
Ale u zaměstnavatele jste buď na řádné dovolené a nebo na rodičovské dovolené a to je rozdíl, tudíž musí ty datumy navazovat a nebýt souběžné. Dále je rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a pobírání RP. Rodičovská dovolené je maximálně do tří let věku dítěte a RP můžete pobírat až do čtyř let věku dítěte. Na ten čtvrtý rok si většinou maminky berou neplacené volno po domluvě se zaměstnavatelem.
Děvčata, plete tady dohromady 2 věci, které spolu vůbec nesouvisí.
Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a žádáte o něj zaměstnavatele a nemůžete ho mít současně s čerpáním dovolené.
Rodičovský příspěvek, je dávka státní sociální podpory a požádáte si o ni hned po skončení PPM a můžete ho brát současně s čerpáním dovolené u zaměstnavatele.
musela opravit od 1.7.2010. Několikrát jsem se na to
>>opakovaně ptala, protože jsem nevěřila a skutečně mi
>>bylo řečeno, že je souběh RD a čerpání řádné dovolené
>>již nezajímá.
>
>Děvčata, plete tady dohromady 2 věci, které spolu
>vůbec nesouvisí.
>
>Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a
>žádáte o něj zaměstnavatele a nemůžete ho mít současně
>s čerpáním dovolené.
>
>Rodičovský příspěvek, je dávka státní sociální podpory
>a požádáte si o ni hned po skončení PPM a můžete ho
>brát současně s čerpáním dovolené u zaměstnavatele.
---dobrý den, já se vmísím s dotazem, maminka je již na rodičáku,, malá bude mít 10.8.2010 3 roky...
Maminka se odstěhovala mimo město,kde má naše firma sídlo... tedy dost daleko, aby mohla dojíždět do práce. Brno - Plzeň.
Co teď nastane, pokud přijde, že se chce vrátit do práce. a bude žádat např. o homeoffice a firma na této pozici homeoffice neposkytuje.. jak to bude s ukončením pracovního poměru?
moc děkuji za návody a jakékoliv informace... dosud jsem pracovala jen s řidiči a ty holt ne mateřskou nechodili...:))
Blanka1
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.