Re: Kontrola OSSZ a statutáři-prosím zku
Mám obavu, že pokud zná OSSZ stávající judikaturu, pak může mít pravdu. Opakovaně soudy a NSS řešil střet mezi "výkonem funkce jednatele" x ředitel společnosti.
Odkaz jen na některé z nich:
21 Cdo 894/2004
ze dne 18.10.2005, sp. zn. 26 Cdo 781/2005
ze dne 29.4.2009 , sp. zn. 21 Cdo 3090/2008
Značné daňové riziko plyne z toho, že bude např. takovýto pracovní poměr posouzen jako neplatný a tím i vyplacené odměny -mzda budou zpochybněny jako daňový náklad společnosti
Já mám stejnou informace ze školení. Není opora v zákoně, ale v rozsudcích. Náš daňový poradce to podal tak, že "ředitel" se musí starat o společnost a to "jednatel" musí taky. Proč je problém ve finančním řediteli??? Tam už to je úžeji specifikované....
Opírají se o 2 věci, jednak, odpovědnost jednatele při "správě" společnosti je neomezená, kdežto odpovědnost zaměstnance je do určité míry omezena.
Hlavně ale jako druhou věc posuzují, co patří do "náplně práce" výkonu funkce jednatele a zda se to nepřekrývá z činností "ředitele".
K tomu by se spíš měl ale vyjadřovat právník, a to já nejsem.
1. jednatel nemá žádnou náplň práce, ale oprávnění a povinnosti dle obch.z. a spol. smlouvy, případně pokyny VH
2. jednoduchým řešením tohoto problému je zpracovat stručný org.řád firmy, kde jednatel je na špici, pod ním je finanční, výrobní, ekonomický a nevím jaký ještě ředitel, podřízenost ředitelů jednateli je jasně stanovena a tyto názvy funkcí se použití u jednotlivých ředitelů
3. celé neštěstí je v judikátech, přesto,že máme psané právo, tak jedno pochybné rozhodnutí jednoho soudu může v budoucnu ovlivňovat rozhodování druhých soudů-to jsou paradoxy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.