Re: Kontrola OSSZ a statutáři-prosím zku
Díky Pájo, já si to taky tak myslela, že to je pouze od nich šikana. Zítra paní zavolám a jsem zvědavá, na jaký § mě odkáže, kde bude uvedeno, že "ředitel" nemůže být nemocensky pojištěný. O to jí totiž šlo nejvíc. Dám pak vědět. Hezký večer!
nedejte se, protože asi záleží na OSSZ, já byla nedávno v Brně a prosinci 2008 jsem přehlašovala jednatele na obchodního ředitele s PS a vše bylo O.K.... takže u vás je to vyloženě buzerace...
Mám obavu, že pokud zná OSSZ stávající judikaturu, pak může mít pravdu. Opakovaně soudy a NSS řešil střet mezi "výkonem funkce jednatele" x ředitel společnosti.
Odkaz jen na některé z nich:
21 Cdo 894/2004
ze dne 18.10.2005, sp. zn. 26 Cdo 781/2005
ze dne 29.4.2009 , sp. zn. 21 Cdo 3090/2008
Značné daňové riziko plyne z toho, že bude např. takovýto pracovní poměr posouzen jako neplatný a tím i vyplacené odměny -mzda budou zpochybněny jako daňový náklad společnosti
Já mám stejnou informace ze školení. Není opora v zákoně, ale v rozsudcích. Náš daňový poradce to podal tak, že "ředitel" se musí starat o společnost a to "jednatel" musí taky. Proč je problém ve finančním řediteli??? Tam už to je úžeji specifikované....
Opírají se o 2 věci, jednak, odpovědnost jednatele při "správě" společnosti je neomezená, kdežto odpovědnost zaměstnance je do určité míry omezena.
Hlavně ale jako druhou věc posuzují, co patří do "náplně práce" výkonu funkce jednatele a zda se to nepřekrývá z činností "ředitele".
K tomu by se spíš měl ale vyjadřovat právník, a to já nejsem.
1. jednatel nemá žádnou náplň práce, ale oprávnění a povinnosti dle obch.z. a spol. smlouvy, případně pokyny VH
2. jednoduchým řešením tohoto problému je zpracovat stručný org.řád firmy, kde jednatel je na špici, pod ním je finanční, výrobní, ekonomický a nevím jaký ještě ředitel, podřízenost ředitelů jednateli je jasně stanovena a tyto názvy funkcí se použití u jednotlivých ředitelů
3. celé neštěstí je v judikátech, přesto,že máme psané právo, tak jedno pochybné rozhodnutí jednoho soudu může v budoucnu ovlivňovat rozhodování druhých soudů-to jsou paradoxy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
22. 6. 2010 20:18
Dobrý večer všem, dnes jsem byla na kontrole na OSSZ a setkala jsem se s následujícím: paní se nelíbily pracovní smlouvy jednatelů, jejich pracovní místo je ve smlouvě nazváno "ředitel společnosti" a "finanční ředitel společnosti". Prý je to zavádějící s pojmem "jednatel" a chce po nás, abychom smlouvy opravili. Myslela jsem, že prac. smlouvy nesmějí být pouze na "jednatel", ale že bude vadit "ředitel" jsem tedy vůbec netušila. Má někdo zkušenost? Mají na toto oporu v zákoně? Díky za názory.