Re: Změna prac. poměru na dobu neurčitou
pokud budete 1. 7. do těch 11 hod. pracovat, pak se změnila PS z doby určité na dobu neurčitou (ano, pak by se na to tento § vztahoval, neboť jste pracoval s vědomím zam-tele)
třeba Vám 30.6. předají potvrz. o zaměstnání (záp. list) a tím dnem tedy skončtíte
pokud byste skončil zaměstnání, tak nevybranou dovolenou musí zam-tel v poslední mzdě proplatit
zam-tel Vám nemusí dříve oznamovat, že budete končit (když nesplní obvyklé 3 dny předem, nic se pro něho neděje)
Pochopila jsem to tak, že zaměstnavatel mu zřejmě chce smlouvu prodloužit zase na dobu určitou a on by rád zaměstnavatele převezl s tím, že když nedostane prodloužení 30.6. nebo 1.7. před započetím práce a bude pracovat a pak po začátku směny zaměstnavatel přijde s prodlužovacím dodatkem, tak že mu bude moci říct, že mu žádnou dobu určitou nepodepíše, protože už začal pracovat a má tím pádem dobu neurčitou. Což je podle mě velmi nefér. Být tím zaměstnavatelem, tak bych mu na toto řekla, ať se sbalí a jde domů, protože pracoval bez mého vědomí.
Nechápu, co je na tom nefér. Zák. práce platí pro všechny, tudíž zam-tel ho musí znát a podle toho jednat. To, že někdy zam-ec má o Zák.práce větší přehled než zam-tel, je vidět i na některých dotazech zde kladených.
Nechápu, jak byste mu mohla v půlce směně říči, že pracoval bez Vašeho vědomí, pokud jste mu práci ráno přidělila. A to, že v některých firmách je špatná komunikace mezi vedením a třeba mistrem, který takovéhoto zam-ce zaměstnává, není chybou zam-ce, ale zam-tele.
Pokud by tam byl někdo pověřený, kdo práci přiděluje a přidělil mu ji, pak by byl problém mu říci, že pracoval bez vědomí zaměstnavatele, ale nepochybuji o tom, že by pak v takovém zaměstnání dlouho nevydržel. Jako zaměstnanci by se mně příčilo takto zaměstnavatele přechytračit, když bych měla smlouvu na dobu určitou, kterou by mně vůbec nemusel prodloužit. Já mám totiž dojem, že je to tak, že mu zaměstnavatel řekl, že má zájem o jeho další práci, ale opět jen na dobu určitou, protože na neurčito mu to zatím dát nechce - a zaměstnanec je s tímto srozuměn. Takže kdybych se takto na další práci dohodla a pak zaměstnavateli odmítla podepsat dobu určitou proto, že s papírem přišel až po začátku směny, neměla bych z toho žádný dobrý pocit. Třeba se mýlím a zaměstnavatel s ním rovnou počítá na neurčito, ale takovéto uvažování zaměstnanců se mně dost příčí.
A myslíte, že by s takovým přístupem vůči zaměstnavateli v té práci nějak dlouho přežil? A pro xy5 - možná zaměstnavatel ten zákoník práce zná, jen se prostě spoléhá právě na tu slušnost, na to, že se takto spolu domluvili a nepočítá s tím, že když mu dodatek nestihne dát včas (protože se zřejmě ve firmě řeší něco dalšího, jak píše výše), že ho zaměstnanec takto odbude. Jako zaměstnavatel bych si z toho vzala ponaučení nedůvěřovat nikomu, na toho zaměstnance bych si to dobře pamatovala a příště bych mu šanci nedala. Ono se totiž může stát, že i když bude mít dobu neurčitou, přesto skončí pro nadbytečnost a až firma bude znovu nabírat, jeho už nevezme. A pokud jde nějaké lokální menší firmy, tak se jejich majitelé, případně personalisté znají a navzájem se o uchazečích informují.
Ale od toho je přece zam-tel, že musí s tímto počítat.
Zam-tel má od toho lidi (a pokud je nemá, tak to musí sám ovládat), aby k takovýmto případům nedocházelo. Pokud s ním již dál nepočítá nebo chce s ním další PS na dobu určitou (musí si dát pozor na 2 roky), tak to musí řešit zavčas.
přesně tak, současný trend v jednání zam-telů je v převážné většině zaměřen tvrdě proti zam-cům, kteří bohužel mají podstatně omezené možnosti se bránit proti leckdy až zvůli zam-telů, takže ZP pamatuje na jejich alespoň základní ochranu a když je zaměstnavatel diletant, který nezná základní právní normy pro podnikání,a ZP mezi tyto pochopitelně patří, tak si holt pan podnikatel musí nést následky svého pochybení. Zaměstnance se nikdo neptá, kde vezme na nájem, zajištění potřeb rodiny atd., musí se starat sám.
Vy říkáte ochrana např. tomu, že zaměstnanec, přestože dobře ví, že mu podle pracovní smlouvy pracovní poměr skončil, jde druhý den do práce a když si zaměstnavatel (nebo např. mistr, který práci přiděluje) hned nevzpomene, že tomuto člověku vlastně včera skončil prac. poměr a nepošle ho domů, tak že tento pak trvá na zaměstnání na dobu neurčitou? Já tomu říkám podraz a vyčuranost a jako k podrazákovi bych se pak k němu chovala. Zaměstnavatele se taky nikdo neptá, kde sežene zakázky, aby mohl utáhnout provoz firmy, i on musí mít doma na zajištění potřeb rodiny atd. a toto je zaměstnancům naprosto šumafuk. Nejsou všichni zaměstnavatelé jen velké bohaté nebo nadnárodní společnosti. A zaměstnanci dokáží být pěkně sobečtí a vyjednávat umějí velmi dobře a tvrdě. Vím o tom své. Když si něco spolu ústně domluvíme, tak to platí, i když mně to nedal včas písemně. A jak říkám, o chování a přístupu svých bývalých zaměstnanců se firmy mezi sebou informují.
OK, možná není. Práci jsem zatím nesehnala a tak zvažuji všechny možnosti. Vy jste asi nikdy neměl problémy s prací. Domníváte se,že je špatné,že chci raději chodit do práce než být na ÚP?
Zaměstnavatel se mnou nejedná taky v rukavičkách. Seženu-li práci, ráda od něj odejdu. Tráva je sice zelená, ale dlouho se jíst nedá. Jinak děkuji za Váš názor.
existují dva typy podnikatelů, kterým by tohle jednání ze strany zaměstnance mohlo vadit.
prvním typem je podnikatel sklerotik a ten na to brzy zapomene, že mu tohle vadí.
druhým typem je podnikatel "mám to u prdele". takovému by to mohlo vadit jen tehdy, když by mu posléze došlo, že už to u prdele nemá... ostatní typy podnikatelů jsou dle mého názoru v poho.
aspoň v tomhle paragrafu má obyčejný požírač marmelády zastání.
Re: co takhle vynechat sprosté výrazy?
>>>>
>>>>
>>>>>
>>>>>Ale já Vás, Pájo, neškolím, jen prostě nemůžu takový
>>>>>přístup pochopit. Každý má samozřejmě na věc jiný
>>>>>pohled, ale podívejte se nahoru na dotaz od k.o.
>>>>>"Skončení
>>>>>PP". To je přesně to, co nesnáším.
>>>>
>>>>To je Váš problém, nikoliv tohoto fóra.(můj už vůbec
>>>>ne).
>>>
>>>Ale ale, co se čílíte? Každý má přece právo na
>>>vyjádření svého názoru :-). Mimochodem, dovolím se
>>>ptát - Vám
>>>fakt přijde takový přístup od k.o. o.k.?
>>
>>OK, možná není. Práci jsem zatím nesehnala a tak
>>zvažuji všechny možnosti. Vy jste asi nikdy neměl
>>problémy
>>s prací. Domníváte se,že je špatné,že chci raději
>>chodit do práce než být na ÚP?
>>Zaměstnavatel se mnou nejedná taky v rukavičkách.
>>Seženu-li práci, ráda od něj odejdu. Tráva je sice
>>zelená,
>>ale dlouho se jíst nedá. Jinak děkuji za Váš názor.
>
>existují dva typy podnikatelů, kterým by tohle jednání
>ze strany zaměstnance mohlo vadit.
>prvním typem je podnikatel sklerotik a ten na to brzy
>zapomene, že mu tohle vadí.
>druhým typem je podnikatel "mám to u prdele". takovému
>by to mohlo vadit jen tehdy, když by mu posléze došlo,
>že už to u prdele nemá... ostatní typy podnikatelů
>jsou dle mého názoru v poho.
>aspoň v tomhle paragrafu má obyčejný požírač marmelády
>zastání.
Tak jsem se dnes konečně zasmála :-) Taky pohled.
Jinak pro k.o. - problémy jsem měla a domnívám se, že takový stres jste nezažila a ani bych Vám ho nepřála zažít. A velmi dobře znám život na obou březích - jak na podnikatelském tak na zaměstnaneckém. Hledání zaměstnání je podobné ( a možná jednodušší) jako když sháníte zakázky jako podnikatel (navíc se zaměstnanci). A můj osobní pocit je (zdůrazňuji, můj osobní), když srovnám své zážitky, že zaměstnání je pohoda a čistá hlava. A protože ty těžkosti z pohledu podnikatele znám, proto bych se jako zaměstnanec nikdy takto nezachovala. Pokud mám smlouvu na dobu určitou, tak si buď DOHODNU další působení nebo zkrátka končím (a v předstihu hledám jiné). Pěkný zbytek dne.
Re: odpověď a vysvětlení
jenom něco málo na vysvětlenou k mé neférovosti. Jedná se o školství, kde budu mít odpracováno 22 měsíců na dobu určitou. Již od počátku roku se mluvilo, že další smlouva bude na dobu neurčitou. Na základě této informace jsem rozjel určité projekty na škole a když jsem měl potom na jaře trochu lepší nabídku na jiné zaměstnání , tak jsem ji ze slušnosti odmítl, abych nebyl neférový. Nyní škole hrozí, že asi z 10% může skončit (je to ale souhra všech nejhorších okolností). Proto najednou to bude zase smlouva na 2 měsíce. Nemluvě o tom, že jsem škole zajistil sponzorský dar ve výši 1,2 násobku celého odstupného.
Jinak děkuji za reakce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.