Re: Čerpání dovolené
Já si ten paragraf vykládám tak, že pokud máte PP na dobu určitou, měl by vám nařídit jen tolik dovolené, na kolik lze předpokládat, že vám vznikne nárok do skončení PP. I když, přiznávám, každý rok vedu boj za to, aby se celá dovolená nenařizovala hned v lednu.
Souhlasím s Líbou. Zaměstnavatel může nařídit i dovolenou, na kterou zatím nevznikl nárok, dá-li se předpokládat, že na ni nárok vznikne. Např. když je smlouva na celý rok a v březnu sice ještě nevznikl celoroční nárok, ale dá se předpokládat, že do konce roku zaměstnanec odpracuje tolik, že na celoroční výměru mít nárok bude. Ale ve Vašem případě se ani předpokládat nemůže, že Vám vznikne nárok na celoroční výměru, protože Vy máte smlouvu jen do určité doby. Toto by se dalo předpokládat, kdyby Vám teď smlouvu prodloužil do konce roku nebo dal na neurčito.
ano, srazí dovolenou tím průměrem, kterým byla placená a pokud zam-ec není státním pojištěncem, potom z neplac. volna, které se musí navést za takto přebranou dovolenou, se srazí ZP
protože ale není dohoda mezi zam-cem + zam-telem, tak nemůže celých 13,5 % srazit zam-ci, ale 4,5% srazí zam-ci a 9 % uhradí zam-tel
Celý den jsem byla v práci bez netu a připadám si jako bez ruky...
Vzpomínám si, jak jste popisoval svoji situaci minulý týden. Dle mého zaměstnavatel mohl udělat taky třeba to, že vám mohl prodloužit smlouvu pouze o 1 měsíc nebo ji vůbec neprodlužovat, ukončit PP ke 30.6., nevybranou dovolenou proplatil. Finančně by na tom byl lépe, vy hůře, navíc byste musel na ÚP.
Nevím,kdy zaměstnavatel zjistí, že bude končit, ale navrhovala bych v momentě, kdy tak usoudí, dohodnout se na ukončení PP dohodou (třeba v půlce srpna...), tedy dříve ne byste čerpal dovolenou, na kterou by nevznikl nárok.
>Celý den jsem byla v práci bez netu a připadám si jako
>bez ruky...
jo, to znám. :-)
>Vzpomínám si, jak jste popisoval svoji situaci minulý
>týden. Dle mého zaměstnavatel mohl udělat taky třeba
>to, že vám mohl prodloužit smlouvu pouze o 1 měsíc
>nebo ji vůbec neprodlužovat, ukončit PP ke 30.6.,
>nevybranou dovolenou proplatil. Finančně by na tom byl lépe,
>vy hůře, navíc byste musel na ÚP.
No, nejsem si úplně jist (kromě stání ve frontě na UP) - 1 měsíc proplacená dovolená, 2x podpora - červenec, srpen, o moc hůře mi to nevychází. Navíc si to (naštěstí) nemohl dovolit, protože by byl 1. července bez netu (jak jste to psala - jako bez ruky? :-) , musel by ihned volat externí firmu, která by si rozhodně neúčtovala 100/hod (samozřejmě plus odvody) kolik dostávám já.
>Nevím,kdy zaměstnavatel zjistí, že bude končit, ale
>navrhovala bych v momentě, kdy tak usoudí, dohodnout se
>na ukončení PP dohodou (třeba v půlce srpna...), tedy
>dříve ne byste čerpal dovolenou, na kterou by nevznikl
>nárok.
Asi by to tak bylo, zatím jsem si do plánu napsal poměrnou část a nikdo to nezpochybnil. Zatím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.