Re: výdaje na auto
Děkuji, nepochopila jsem, tu silniční daň, musím se k ni zaaregistrovat já, nebo kamarádka? A to DPH z pohonných hmot si tedy mohu odečíst? Takže koupím benzín, schovám lístek a dám do výdajů, nebo musím počítat náhradu za pohonné hmoty + základní náhradu 3,90. Děkuji za odpověď
Dobře, omlouvám se, to co jsem napsala výše platí pro vozidla zaměstnanců. Ve Vašem případě by ale měla existovat smlouva o pronájmu vozidla a majitelka by se měla registrovat a platit silniční daň, protože vozidlo je používáno k podnikání.
Zákon o silniční dani § 2 Předmět daně
(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná vozidla1) (dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání1a) nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti1a) (dále jen "podnikání") nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů u subjektů nezaložených za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu.1b) Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
Uzavřete smlouvu, kde si za malý poplatek auto pronajímejte. DPH si můžete nárokovat jen na základě daňových dokladů, tedy paragonů za nákup. Z tabulky náhrad to určitě nejde. A veďte nějakou knihu jízd pro své podnikání, jako důkaz, že PHM byly skutečně použity pro Vaše podnikání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.