Re: Intrastat - převzetí zboží v tuzemsk
My máme povinnost vykazovat pouze odeslání . U přijetí jsme v loňském roce práh nepřekročili. Odeslání i přijetí se posuzuje zvlášť příručka část 4.7. U DPH nemám problém, jelikož mám prohlášení je to stejná situace jako kdybychom vyvezli ale jde mi o intrastat. Jestli vykázat nebo ne.
Se vší úctou k Janě N. protože radí s ohledem na DPH a sama využívám její odpovědi, pohyb zdoží v rámci EU vývoz-dodání zboží se uvádí v souhrném hlášení a zároveň při dosažení limitu i v Intrastatu, dovoz -pořízení zboží z jiného členského státu při dosažení limitu se uvádí v Intrastatu-přijetí . Ale možná jsem jen tentokrát vlivem horka nepochopila její odpověď.
Děkuji za reakce. Nejsem z toho moc moudrá - asi to horko :o). Mám tedy do Intrastatu toto dodání zboží do EU vykázat i když si to odběratel převzal v tuzemsku. Nemám žádný doklad o přepravě, pouze jeho prohlášení, že zboží převeze do EU.
To ano standartně to také tak děláme, ale jelikož je to náš stálý zákazník a je plátce DPH, nechali jsme ho podepsat prohlášení, že toto zboží doveze do EU, aby cena nemusela být navýšena o DPH. Na školení nám tutu variatnu doporučovaly.
My na vystavené faktuře uvádíme větičku, že se jedná o osvobozené plnění dle § 64 zák. od DPH, na dodacím listu máme potvrzené převzetí v zahraničí od odběratele- to by mohlo být to vaše prohlášení a do Intrastatu pokud jste splnili limit vývozu samozřejmě uvádět. A podle mě, že to převzal v tuzemsku není to podstatné a zpětně se to nedokáže. Kde potvrdil převzetí není průkazné. Důležité je, že se jedná o vývoz do EU. Věřte mi, že jsem dostatečně prověřená kontrolou Fú.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.