Re: pohledávky-jak vymoci či zažalovat ?
Pohledávky jsem v bývalé firmě vymáhala prostřednictvím právníka, ale přišlo mi to vcelku jednoduché. Dala jsem mu veškeré podklady, které jsem k případu měla, tzn. objednávku nebo smlouvu, fakturu, potvrzený dodací list, nebo něco, kde odběratel stvrdil odběr zboží nebo služby. Právník sepsal žalobu, kterou podle mě může sepsat kdokoliv, doložil tyto dokumenty, koupil kolek (tenkrát ve výši 600,-- Kč) a vše podal u soudu. Soud rozhodl, kolikrát i bez účasti protistrany a pak zaslal rozhodnutí oběma stranám. Většinou se odběratel zalekl a dluh uhradil.
Nerozumím tomu jak převedl firmu - máte na mysli, že prodal svůj podíl ve firmě A někomu jinému (ten někdo byl majitel firmy B)? A ten někdo se stal místo původního společníkem a jednatelem a pak rozprodal majetek, uhradil některé závazky (které tato firma A měla vůči jeho firmě B), prostě podnikal podle svého? Myslím bohužel, že Vám nezbude pro vymáhání nic jiného, než obvyklý postup. Podat ještě s jiným věřitelem na firmu A návrh na insolvenci a a pak přihlásit své pohledávky v insolvenčním řízení. Pak se potáhne konkurs, na jehož konci zřejmě žádné peníze nedostanete a pak by myslím mohly být pohledávky odepsány. Můžete také nového majitele (nového jednatele) zažalovat, že upřednostnil věřitele (firmu B). Ale jak dlouho bude trvat vyšetřování a jestli by z toho něco káplo ....
>Nerozumím tomu jak převedl firmu - máte na mysli, že
>prodal svůj podíl ve firmě A někomu jinému (ten někdo
>byl majitel firmy B)? A ten někdo se stal místo
>původního společníkem a jednatelem a pak rozprodal majetek,
>uhradil některé závazky (které tato firma A měla vůči
>jeho firmě B), prostě podnikal podle svého?
Přesně tak
Myslím
>bohužel, že Vám nezbude pro vymáhání nic jiného, než
>obvyklý postup. Podat ještě s jiným věřitelem na firmu A
>návrh na insolvenci a a pak přihlásit své pohledávky v
>insolvenčním řízení. Pak se potáhne konkurs, na jehož
>konci zřejmě žádné peníze nedostanete a pak by myslím
>mohly být pohledávky odepsány. Můžete také nového
>majitele (nového jednatele) zažalovat, že upřednostnil
>věřitele (firmu B). Ale jak dlouho bude trvat vyšetřování
>a jestli by z toho něco káplo ....
Ostatní věřitelé mají bohužel tak malé pohledávky, že se tím nehodlají zabývat a jednorázově je odepíši. Podat návrh na insolvenci jsou další nemyslitelné peníze. A soudit se ? Upřednostňování věřitele se zkoumá pokud vím 1 rok zpětně při zahájení insolvence...návrh na ni nikdo nepodá...No fakt nevím. Všechny tyto návrhy nákladově převýší daňový zisk z odpisu pohledávek ( já již ty pohledávky- je to cca 10 faktur - odepisuji po 30 tis za rok a co zbyde tak 20% )
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.