Re: Škoda na soukromém vozidle při práci
>Jezdím v práci v terénu po klientech svým osobním
>automobilem. Nemám uzavřené havarijní pojištění. V
>pracovní smlouvě mám dodatek, že zaměstnavatel netrvá na
>uzavř. havarijního pojištění u mého auta, které používám
>pro výkon práce, a vzdávám se tím, jako zaměstnanec,
>veškerých pohledávek s údržbou a opravami automobilu, i
>v případě havárie, a nebudu je na zaměstnavateli
>požadovat. Kdo bude event. hradit škodu na mém autě, když
>pojedu v prac. době ke klientovi a já zaviním doprav.
>nehodu? Děkuji za odpověď
Díky za reakce. Jen chci doplnit, že v pracovní smlouvě mám napsané, že "k výkonu mé práce budu používat svůj osobní automobil"....a pak výše uvedené: "zaměstnavatel netrvá na
>uzavř. havarijního pojištění u mého auta, které používám
>pro výkon práce, a vzdávám se tím, jako zaměstnanec,
>veškerých pohledávek s údržbou a opravami automobilu, i
>v případě havárie, a nebudu je na zaměstnavateli
>požadovat.
Četla jsem ten paragraf 265/3 ZP, a pochopila jsem z toho, že pakliže o tom zaměstnavatel ví, že zaměstnanec používá své osobní auto pro výkon práce, dokonce je to obsažené ve smlouvě, což znamená jasně že s tím souhlasí, měl by zaměstnavatel zaplatit škodu svému zaměstnanci a pak ji vymáhat na viníkovi dopravní nehody. Ale co v případě, že dopravní nehodu zaviní sám zaměstnanec ( nedodržením předpisů apod. )? Díky Jana
Re: Škoda na soukromém vozidle při práci
jen se chci ujistit, že tomu rozumím správně.
zaměstnavatel vpodstatě chce říct: "osobní auto můžete použít jen pokud máte havarijní pojištění. pokud ho nemáte, dobrá - vaše věc, ale v tom případě vám nic nezaplatíme pokud vy zaviníte nehodu." pomíjím to pojednání o běžné údržbě a opravách, to mi přijde naprosto absurdní se o tom zmiňovat.
nejsem právník, ale spíše by měl zaměstnavatel formulovat něco ve smyslu: "souhlasíme s použitím vašeho osobního vozu pouze za předpokladu, že máte sjednáno havarijní pojištění. zákaz zaměstnancům používat ke služebním účelům osobní auta, která ho sjednáno nemají." tím je jasně řečeno, za jakých podmínek s použitím vozu souhlasí a kdy ne.
myslím, že to mají nejasně formulováno. jsem zvědav na reakce odborníka. co myslíte, pane Vladimíre?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.