Re: DPH EU-prosím JanuN nebo alen1
doufám, že to nezmotám. zboží přijde v květnu, tak kurzem k 15.6.
bych dala do přiznání za červen.
Pokud nemáte fakturu dlouhou dobu, ještě se nám nestalo, ale
může, pak bych hodnotu zboží zřejmě pronásobila kurzem ČNB jeho pořízení a uvedla do přiznání jen k odvodu do 15 dnů následujícího měsíce po pořízení ř.3 a po obdržení DD dokladu částku na odvodu "narovnala" a uvedla odpočet na ř. 44.ale jak říkám, takový případ se nám ještě nestal, možná s tím má někdo větší zkušenosti.
dám tedy na Vás, nechám došlo 13.7. a vše ostatní provedu k 15.6. - kurz, DPH, zaúčtování
naštěstí ta faktura nepřišla o tolik pozdě, ale kdyby přišla, jak jste říkala až za půl roku a já jako účetní o dodaném zboží vůbec nevěděl, tak by se to možná muselo řešit dodatečným přiznáním? co myslíte?
nemám s těmito fakturami skoro žádné zkušenosti, protože máme tak 4 za rok
Pokud ve vnitřním předpise budete mít ošetřeno, že účtujete převzetím zboží, pak platí následující postup:
Povinnost přiznat daň máte 15.6.2010. V tom případě _ pokud nedošla faktura( a to nedošla) je nejvhodnější daňový doklad již k tomuto datu zaúčtovat, i když jste jej ještě nemohli vytvořit (pokud znáte cenu).
Takto zaúčtovaný nekomletní doklad zahrnete do červnového přiznání, proto je nutné jej udělat nejpozději do 25.7.
Kurz pro DPH použijete ze dne 15.6.2010 (vyměření) Pro účetnictví použijete kurz ze dne převzetí zboží - tzn. datum účetního případu.Po obdržení faktury 13.7. již o ničem dále neúčtujete, pouze doplníte formální náležitosti dle ZDPH dnem 15.6. a založíte do šanonu:-)).
Já se jen přidám, řešila jsem podobný případ, kdy účtárna se o nějakém zboží ve větší firmě vůbec nedozví....ale prostě je to průser a FU nezajímá vnitřní organizace toku informací. Jako účetní jednotka a plátce daně si prostě musíme zajistit, abychom se o přijatém zboží dozvěděli a splnili dikci zákona. Jinak je to opravdu na dodatečné přiznání....hezký večer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.