Re: lze strhávat ze mzdy?
To máte svatou pravdu, že vedení je někdy moc těžké něco vysvětlit. Ovšem vysvětlovat něco, co ta dotyčná vůbec sama nezná, tak je jasné, že vedení nemůže pochopit vůbec nic.
Když vedení přesvědčuju, tak jen pomocí zákonů a příslušných §, nikdy ne, když o tom sama nemám ani páru.
No jo nemám páru - ovšem tušení ano, když se ptám, že ano... Paní all, vy jste zřejmě nastoupila do zaměstnání a ihned jste všechno věděla - bezesporu Vás nikdo nezaučoval.
Mě také nezaučoval nikdo, snažím se získat informace a vědomosti zde z fóra, kde je řada ochotných lidí pomoci.
A znova píšu, že jsem neuváděla, že jsem se to někde dočetla, chtěla jsem si být naprosto jistá, než pod nátlakem vyhovět vedení...
Andulo, neberte si to tak, vždycky vám tu někdo poradí a někdo vás sepsuje (ježiš, to je české slovo,co?) Pořád je lepší se zeptat než dělat chytrou, tvářit se, že všechno vím a přitom dělat jednu botu za druhou. Co se mě týče, mě dokáže někdy náš generální tak zblbnout, že si nevzpomenu ani jak se jmenuju. a to si jsem předtím třeba 100% jistá (tedy nejenom jménem). Chce to číst zákoník práce, ve volném čase číst i dotazy a odpovědi tady (i které se vás přímo netýkají). Paní all má bohaté životní zkušenosti, občas hodí nějakou invektivu, ale právě to třeba přinutí tazatele k tomu, aby se pustil do studia zákonů. Ptejte se dál...
Ano Renatko, díky, a ještě jednu věc, která se mi vzhledem k zaměstnavateli začíná osvědčovat - např. na www.pamservis.cz a podobných serverech dnes jsem si stáhla článek, který je pro mě aktuální (již delší dobu přesvědčuji zaměstnavatele, že člověk, který nemá preventivní zdravotní prohlídku provedenou v patřičném termínu podle zákona, nemůže svou práci vykonávat) a zde je uvedena i judikatura a např. mimo jiné věta "Pokud by zaměstnanec vykonával práci, k níž je potřeba osvědčení zdravotní způsobilosti a toto osvědčení není aktuální , nese odpovědnost za tuto situaci zaměstnavatel, který ho k výkonu předmětné práce neměl vůbec připustit".
Takže jsem v tomto dnes konečně šéfa "umlátila" (tak se vyjádřil) .
Je to děsně náročné na čas, ale raději každý den věnuju něco času (bohužel často ze svého volna) a příslušné články si vytisknu, protože nikdy nevím, kdy co z toho budu pro přesvědčování potřebovat.
A jen pro Andulku - u nás by nikdy nikdo nepřijal na takové místo zaměstnance, který se to teprve učí. Při přijetí procházejí uchazeči dost přísným testem vědomostí. Učit se musí každý před tím, než se o místo uchází, potom má dost práce s tím, aby usledoval všechny změny, které jsou na denním pořádku, natož aby se učil něco, co při přijetí měl znát, protože placen je za tu práci od prvého dne. Tohle je filosofie mého zaměstnavatele. A je to opravdu náročné, to mi věřte.
Renatko díky, i Vám paní all - i Vy jste mi několikrát poradila- já to nepopírám...
Ale opravdu nevím kde zušenosti nabrat jinak než praxí, opravdu jsem nenašla knihu jak postupovat např. při nástupu nového zam-ce, co se psát do smlouvy může co nikoli a další věci se kterými se stále setkávám poprvé. Prostě kniha pro začátečníky - znáte-li takovou - poraďte budu vděčná...
Nastoupila jsem do nové firmy a nebylo se od koho učit. Nemyslete si i já čtu ve svém volnu, ale jak psala Renatka - mám podobného šéfa - taky někdy nevím jak se jmenuju (a to je řečeno bez nadsázky, můj šéf má pověst člověka, který dokáže zblbnout a znejistět každého...)
P.S. opravdu jste při nástupu po studiu věděla 100% vše?
Nechci se hádat ani nikoho osočovat - dnes opravdu nemám den...
Tohle je filosofie mého
>>zaměstnavatele. A je to opravdu náročné, to mi věřte.
>
>Renatko díky, i Vám paní all - i Vy jste mi několikrát
>poradila- já to nepopírám...
>Ale opravdu nevím kde zušenosti nabrat jinak než
>praxí, opravdu jsem nenašla knihu jak postupovat např. při
>nástupu nového zam-ce, co se psát do smlouvy může co
>nikoli a další věci se kterými se stále setkávám
>poprvé. Prostě kniha pro začátečníky - znáte-li takovou -
>poraďte budu vděčná...
>Nastoupila jsem do nové firmy a nebylo se od koho
>učit. Nemyslete si i já čtu ve svém volnu, ale jak psala
>Renatka - mám podobného šéfa - taky někdy nevím jak se
>jmenuju (a to je řečeno bez nadsázky, můj šéf má
>pověst člověka, který dokáže zblbnout a znejistět
>každého...)
>P.S. opravdu jste při nástupu po studiu věděla 100%
>vše?
>Nechci se hádat ani nikoho osočovat - dnes opravdu
>nemám den...
Když jsem před 32 lety nastupovala jako mzdová účetní do organizace se stovkou zaměstnanců, já jeden den nastoupila a za týden šla původní účetní na MD. Za týden jsem si ani nestačila udělat obráze otom co mám dělat, natož jak. A to se vyplácely ještě i přídavky, nemocenská PPM a pod. Všechno jsem musela hledat z předchozích dokladů, z tehdy přístupných knih a snažila se jezdit na školení. Tehdy ještě školily pracovnice správy sociálního zabezpečení i finančních úřadů. A psala jsem si všechno do sešitu. Co jsem kde našla nebo zjistila, úplně všechno. Práce, která jiným trvala dvě hodiny, já dělala třikrát déle, na přesčasy, soboty a neděle se nekoukalo. Dneska je to jednosušší v tom, že máte k dospozici internet a strýček Google zná úplně všechno, dá to práci hledat, vše si poznament, třeba i to co momentálně nepotřebuji, ale v budoucnu budu. Všechny jsme někdy začínaly.
Tak souhlasím s tou Abecedou mzdové účetní, v té listuju denně, potom odebírám např. průvodce pracovně právními předpisy, průvodce extra, průvodce o kapsy. Denně chodím na stránky např. www.sbirka.cz, www.pamservis.cz, www.ucetnikavarna.cz, www.ucetnisvet.cz, www.pracovniradce.cz, www.vyplata.cz, www.aperio.cz, www.phcr.cz , www.cssz.cz a spoustu dalších, proběhnu, zjistím co neznám a mohlo by se mi hodit, tak buď vytisknu nebo si uložím do počítače. Samozřejmě, mimo pracovní dobu, protože když mi náš "zázračný " program ukládá a nemůžu dál dělat, tak mrknu vždy sem, kdo mi zas za něco spílá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.