Re: Výdaje na auto paušálem - hlava kole
Já bych teda nad DPH u nákladů na auto, které není v majetku, vůbec neuvažovala. Ani s knihou jízd ani bez ní. Nenárokovala bych odpočet. A doklady (opravy, PHM, parkovné, pojištění) do pokladny (na účet) podle mě taky nepatří. Teda vůbec (ani nedaňově).
Vždy jsem do nákladů daňově uznatelných dávala pouze doklady za PHM, nic víc, ale ted mi jde o to, že pokud povedu paušál, a jsem plátce, zda se mi tyto doklady do DPH promítnou, ačkoliv jsou nedanove pokud vede FO paušál na auto. Ono se všude píše něco jiného a pak je z tohol člověk jelen.
Ale na začátku píšete OSVČ, auto není v majetku - pak Vám náleží 3,90 za každý ujetý km vlastním vozem pro podnikání + náhrada za pohonné hmoty dle průměrné spotřeby v TP x vyhlášená cena PHM z MFČR na konkrétní rok + zaplacená silniční daň, nic víc. Žádný paušál si uplatnit nemůžete....natož odpočty DPH..
==>Ale na začátku píšete OSVČ, auto není v majetku - pak==
Paušální výdaj na dopravu možno uplatnit nejvýše za 3 vlastní silniční motorová vozidla zahrnutá nebo nezahrnutá do obchodního majetku nebo v nájmu za zdaňovací období nebo období, za které se podává daňové přiznání.
==Žádný odpočty DPH >uplatnit nemůžete.== (ani náhodou)!
Každý měsíc si na auto nevložené do majetku může OSVČ uplatnit paušál 4000,- pokud auto užívá i soukromě, s tím souhlasite že? Ted se mi jedná o to, že pokud mám doklady za benzín, co s nimi udělám?? Zaeviduji je jako daňově neuznatelné a víc se o nic nestarám?? A čtvrtletní DPH udělám z dokladů, které jsou potřeba k DPH. Rozumím tomu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.