Re: řádná dovolená po RD
od kdy do kdy jste čerpala MD? Vámi psaných 8 dnů nemusí být pravda, protože mat. d. se pro účely D počítá jako odprac. doba a pokud jste touto MD "odpracovala" v kal. r. alespoň 60 PD, pak Vám vznikl celoroční nárok, který by se krátil o dobu čerp. RD (ale takové krácení, aby zůstalo 8 dnů, to jistě nebylo)
Takže na MD jste byla od června do prosince 2007 a hned po ní jste nastoupila na rodičovskou dovolenou? A před mateřskou (v období leden až červen 2007) jste si vybrala kolik dnů z dovolené roku 2007? V tomto období jste nebyla nějak dlouhodobě nemocná? Kolik týdnů vlastně máte ve firmě celoroční nárok dovolené?
moment - píšete, že jste po uk. MD ihned násl. den nastoupila řádnou dovolenou.
Nebo jste zaměnila pojem "řádná dovolená" s "rodičovskou dovolenou" (§ 196 Zák.pr.) ? To by pak bylo jiné, protože nyní píšete, že jste dovolenou nečerpala.
Pokud jste opravdu nečerpala "řádnou" dovolenou, potom ji nyní dostanete zaplacenou (celých 20 PD). Viz § 218 odst. 3 Zák.pr.
také se podívejte na § 216 odst. 3 Zák.pr.
V roce 2007 byla novela Zák. práce, že by si toho mzdová účetní nevšimla?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>zůstatku
neměla ani
>>>>>jeden den. Po ukončení MD jsem ihned následující den
>>>>>nastoupila řádnou dovolenou.
>>>>
>>>>Po uk. MD jste čerpala dovolenou? Proč jste tedy
>>>>nevyčerpala celý nárok (20 PD)?
>>>>Pokud byste z nějakého důvodu měla ještě nedočerpanou
>>>>dovolenou (je mi to ale divné), tak ta by měla být
>>>>nyní při uk. PP proplacena (pravděp. výdělkem).
>>>
>>>Nečerpala, zůstatek mi sdělila mzdová účetní s tím,
>>>že
>>>mi dovolená po ukončení MD propadla.
>>
>>moment - píšete, že jste po uk. MD ihned násl. den
>>nastoupila řádnou dovolenou.
>>Nebo jste zaměnila pojem "řádná dovolená" s
>>"rodičovskou dovolenou" (§ 196 Zák.pr.) ? To by pak
>>bylo jiné,
>>protože nyní píšete, že jste dovolenou nečerpala.
>>Pokud jste opravdu nečerpala "řádnou" dovolenou,
>>potom
>>ji nyní dostanete zaplacenou (celých 20 PD). Viz §
>>218
>>odst. 3 Zák.pr.
>>také se podívejte na § 216 odst. 3 Zák.pr.
>>V roce 2007 byla novela Zák. práce, že by si toho
>>mzdová účetní nevšimla?
>Před nástupem MD jsem nemarodila a ani nečerpala
>řádnou dovolenou. Po ukončení MD jsem nastoupila
>rodičovskou dovolenou. Na zákony se podívám, děkuji.
No ale vy pokaždé píšete něco jiného !!!
O pár řádků výše jste psala toto:
>>Celoroční nárok ve firmě je 20 dní. Před nástupem na
>>MD jsem celou dobu pracovala a nemocenskou neměla ani
>>jeden den. Po ukončení MD jsem ihned následující den
>>nastoupila řádnou dovolenou.
Takže si nejprve vy musíte ujasnit, co jste vlastně dělala, zda požádala o čerpání řádné dovolené nebo požádala o čerpání rodičovské dovolené. Pokud jste ihned nastoupila na rodičovskou dovolenou, nárok na dovolenou na zotavenou se vám asi bude krátit za dobu čerpání rodičovské dovolené, pokud jste touto zameškala víc jak 100 dní.
Tak teď jsem se tím prokousala ještě jednou, takže za rok 2007 vám opravdu vnikl nárok na celou výměru dovolené, za rok 2008 vám (pokud jste opravdu nečerpala žádnou dovolenou z roku 2007) nevznikl nárok na žádnou dovolenou. A pro tu dovolenou z roku 2007 platí § 218, odst. 3 tudíž vám nepropadla, ale můžete ji po skončení RD čerpat, nebo vám musí být při skončení PP proplacena.
Já mám dojem že je to tak, že jí účetní řekla, že má nárok na vyčerpání 12 dnů za rok 2007 a ty si gara po MD vyčerpala a pak nastoupila na rodičovskou. Teď zjistila, že si mohla čerpat 20 dnů, takže jí 8 dní zbylo. Jestli je to tak, tak je máte schované a jestli teď skončíte pracovní poměr, měly by Vám být proplacené.
No já doufám, že v tomto udělají konečně pořádek (stále jsem nějak naivní ..) , protože nevidím rozdíl mezi mateřskou dovolenou, která je výkonem práce a rodičovskou dovolenou, která není výkonem práce ze strany zaměstnavatele, který platí dovolenou i když zaměstnankyně třeba 6 let pro něj neodvede práci ani za korunu. A když má nárok např. na 40 dní a dvě děti za sebou a porodí ve správných termínech .... přijde ho to dost draho. Pak se nedivím, že s každou těhotnou, pokud je ve zkušební době rychle PP zruší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.