Re: Vdovský důchod a zálohy OSVČ
Stát za nikoho neplatí zálohy:-))
Z pohledu SP jste i nadále OSVČ hlavní, vdovský důchod z Vás neudělá OSVČ vedlejší, zákon bere v úvahu jen důchody invalidní a starobní.
Z pohledu ZP jste osobou, za kterou platí pojistné TAKÉ stát. Pokud máte nějaké příjmy, tak platíte pojistné i Vy. Nemusíte však odvádět pojistné z minimálního vyměřovacího základu, ale jen ze skutečně dosažených příjmů. Pokud letos podnikáte prvním rokem, tak můžete přestat platit zálohy na ZP. Pokud jste podnikala už loni a podávala jste přehled o příjmech a výdajích za rok 2009, tak budete platit zálohy ve výši, v jaké byste je spočítala jako OSVČ, které nebyl stanoven min.vyměř.základ, v přehledu pro VZP je to řádek 51, bod b).
Re: Vdovský důchod a zálohy OSVČ
Děkuji za reakci. V roce 2009 jsem byla OSVČ vedlejší, byla jsem zaměstnána, od ledna jsem OSVČ hlavní. Jestli tomu dobře rozumím, tak sociální budu dále platit v minimální výši 1 731,- Kč a nic se neděje. Ve zdravotním mi podle přehledu za rok 2009 vyšla záloha 20,- Kč, ale stále platím minimální výši 1 601,-. Znamená to, že když nyní doložím, že jsem poživatelkou vdovského důchodu, tak začnu paltit těch 20,- Kč? A v Přehledu za rok 2010 se mi zálohy zaplacené od ledna započítají dle příjmu za rok 2010 a zbytek se mi vrátí?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.