Vlákno názorů k dotazu Úraz v den nástupu do PP od xJ - Re: Úraz v den nástupu do PP Pokud smlouva...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 7. 2010 17:33

xJ (neregistrovaný)

Re: Úraz v den nástupu do PP
    Pokud smlouva byla podepsaná dříve, ne ten den a zaměstnanec vlastně vůbec nezačal pracovat, tak podle mne nevznikla účast na nemocenském pojištění a pokud není nárok na nemocenské dávky, tak není nárok ani na náhradu mzdy. Nemocenské dávky by mohl uplatnit maximálně v případné ochranné lhůtě u předchozího zaměstnavatele, pokud by to stihl.
    Vycházím z § 10 zákona o nemocenském pojištění
    Pojištění vzniká zaměstnanci uvedenému v § 5 písm. a)
    a) bodě 1 dnem, ve kterém nastoupil do práce, a zaniká dnem skončení pracovního poměru; za den, ve kterém tento zaměstnanec nastoupil do práce, se považuje též den přede dnem nástupu do práce, za který příslušela náhrada mzdy nebo platu nebo za který se mzda nebo plat nekrátí.

• 23. 7. 2010 6:49

xy5

také bych řekla, že v tomto příp. má ohromnou smůlu, protože PP nenastal
    přece ho nemůžete přihlásit na ZP, OSSZ, protože on do práce vůbec nenastoupil
    nevím, jak to správně ošetřit, jak ukončit PP - dojednejte s právníkem
    před nedávnem zde byl nějaký dotaz, že také měli sepsanou PS dřív, ale dotyčný se vůbec neozval a nenastoupil ani po urgencích (jakých?) do práce. Nyní po několika měsících se ozval jeho právník, že jeho klientovi nebyla přidělována práce apod. a právě to haprovalo na tom, že nebyla PS oficiálně ukončena.
    To jenom píšu proto, abyste se nedostali do podobných problémů jako ten tazatel.
    Každopádně to vypadá na dlouhodobé léčení, takže bych být Vámi se snažila nějak tento prac. vztah, který ale vůbec nezačal nějak správně právně skončit.

• 23. 7. 2010 8:13

RenataH (neregistrovaný)

já si nemyslím, že je potřeba takový prac.vztah hned ukončovat - řekla bych, že je to trošku jiný případ než ten minulý - tento zam. bude mít neschopenku a když bude mít neschopneku, nemůže mu nikdo přidělovat práci. na léčení také bude určitě mít vliv to, že má zaměstnání, než když by byl bez práce (a nejspíš i bez peněz). Pokud ovšem prac.poměr nevznikl - možná by mohl mít nárok na podporu ?

• 23. 7. 2010 8:29

xy5

na podporu v nezaměstnanosti? To ho přeci nezaregistrují, když je v PN. Buď dostane nemocenskou (kromě 1. 14 KD) z titulu ochr. lhůty a nebo bude bez příjmů, pokud již ochr. lh. z minulého zam. neplyne. Asi si bude muset najmout nějakého právníka, protože, pokud by se zjistila vina na straně řidiče auta, tak by po něm mohl chtět odškodnění a vyčíslení ztráty např. na výdělku. Každopádně je ten dotyčný v nepříjemné situaci a zam-tel, který vlastně ani zam-tel není, ten by měl také raději konzultovat s nějakým odborníkem, aby se zbytečně nedostal do malérů. Člověk nikdy neví (některé přísp. dotázaných mě utvrzují v tom, že má být člověk obezřetný. Viz debata o tom, jak rád by dotyčný pracoval, ale nemůže, protože ho zam-tel již podruhé zaměstnat nechce)

• 23. 7. 2010 8:44

RenataH (neregistrovaný)

Samozřejmě, že by neměl nárok na podporu, pokud by měl neschopenku. Mě jen napadla situace, kdy by neměl nárok na nemocenskou, tak by si nenechal vystavit neschopenku a přihlásil se na ÚP (ale je docela dobře možné, že se z něj ještě ani neodhlásil). Ale tazatelku zajímá situace ze strany zaměstnavatele - souhlasím, určitě to chce konzultovat s právníkem.

• 23. 7. 2010 8:50

xy5

dík za nakopnutí - mě nějak netrklo, že mohl být v evidenci ÚP (tak to by se pak asi opravdu neodhlašoval)
    jednoduchá situace to každopádně není

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).