Vlákno názorů k dotazu Důchodce a náhrada mzdy za nemoc od xJ - Re: důchodce a náhrada mzdy za nemoc Doba prvních...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 7. 2010 8:49

xJ (neregistrovaný)

Re: důchodce a náhrada mzdy za nemoc
    Doba prvních 14-ti dnů se sice nezapočítává do podpůrčí doby, ale pokud už je podpůrčí doba vyčerpaná, tak podle mne už dále na náhradu mzdy nárok není. Vycházím z § 192 zákoníku práce
    1) Zaměstnanci, který byl uznán dočasně práce neschopným přísluší v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti náhrada mzdy nebo platu pokud ke dni vzniku dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanec splňuje podmínky nároku na nemocenské podle předpisů o nemocenském pojištění.
    Jestli-že už nepslňuje podmínky nároku neměla by náležet ani náhrada mzdy.

• 24. 7. 2010 13:26

Karl (neregistrovaný)

DĚKUJI ZA ODOVĚĎ. Ćetl jsem příspěvek ze dne 8.7.2010 kde diskutující uvedl příklad z knihy mzdové účetní 2010 tak jsem byl zvědavý jak to je., protože na to již nikdo nereagoval.
    Citace z knihy - příklad na poživatele starobního důhodce, který byl uznán DPN od 2.2. do 14.4.2010 (72KD tj. 14 dní náhrada, 58 dní nemocenské)
    Znovu byl uznán DNP od 15.6. do 12.7.2010 (28KD).
    V období prvních 14 KD trvání pracovní neschopnosti obdrží náhradu mzdy, nemocenské již jen za 12KD. Tím vyčerpal v roce 2010 celou podpůrčí dobu 70KD.
    Znovu byl uznán DNP od 26.10. do 25.11.2010 (24KD). V knize se píše, že v období prních 14 KD trvání pracovní neschopnosti obdrží náhradu mzdy , nemocenské již nenáleží.

• 24. 7. 2010 14:21

xJ (neregistrovaný)

hledala jsem a našla toto:
    U poživatele starobního nebo plného invalidního důchodu se nemocenské vyplácí od 15. kalendářního dne trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo od 15. kalendářního dne nařízené karantény po dobu nejvýše 70 kalendářních dnů, nejdéle však do dne, jímž končí pojištěná činnost. Při více dočasných pracovních neschopnostech v jednom kalendářním roce se nemocenské vyplácí v tomto roce nejvýše po dobu 70 kalendářních dnů poskytování dávky. Pokud například poživatel starobního důchodu, který má uzavřen pracovní poměr na celý rok 2009, vyčerpá při opakovaných nemocech nebo při jedné dlouhodobé nemoci v tomto roce plných 70 kalendářních dnů, a opět onemocní, bude mu vznikat nárok na náhradu mzdy při DPN, pokud nebude mít překročenou obecnou podpůrčí dobu 380 kalendářních dnů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).