Re: krádež na pracovišti po ukončení PP
To je právě ono - policii šéf volat nebude - tím jsem si jista...
A důkaz to také nemáme - pouze šéfovo tvrzení. Bývalý zam-ec o tom ještě neví... Myslím, že to vzal asi v domění, že je to jeho... Ale hádejte se se šéfem...
Zam-ec by si měl přijít pro výplatu, navrhla jsem šéfovi, že nepošleme převodem, ale vyplatíme hotově a při té příležitosti by se oba mohli domluvit, já bych vystavila fakturu na nějakou částku a on by mi to vrátil do pokladny...
Volím nejjednodušší možné řešení...
Aha tak my máme ve smlouvě:
"Mzdu zaměstnavatel zaměstnanci poukazuje bankovním převodem na číslo účtu, který zaměstnanec sdělil na tento účet je připisována nejpozději v den výplatního termínu. Podrobnou úpravu pravidel odměňování stanoví vnitřní předpisy zaměstnavatele"
Tak jak se s ním domluvit, jak postupovat? On neumí hospodařit s penězi, je schopen utratit za týden 8.000,- Kč (to je sám - bez přítelkyně bez dětí...) a kdybychom mu peníze poslali, tak myslím, že z něj už nikdy nic nedostaneme...
Obávám se, že zaměstnanci musíte přece vinu prokázat. Při skončení PP máte snad nějaký výstupní list, kde se podepisuje, že zapůjčené věci zaměstnanec vrátil. Tahle přece nemůžete osočit zaměstnance, že něco vzal !!!! Bez jakéhokoliv důkazu a už vůbec mu nemůžete zadržovat mzdu. Pokud měl zaměstnavatel podezření, že něco bylo ukradeno, měl volat policii. Teď bych ráda viděla, jak bude prokazovat, že zaměstnanec něco ukradl. Spíš zaměstnanec na něj podá trestní oznámení za pomluvu nebo něco takového. Každý zaměstnanec, který končí přece musí odcházet "s čistým štítem", pokud jste ho nezkontrolovali, je to váš problém, ne jeho. Tíha dokazování je na vás.
Tak to se mám zas na co těšit... Šéf je dosti svéhlavý... Já moc slovu krádež nevěřím, alespoň ne že to (jak říká šef) ukradnul... A kdyby mu chtěl šéf zavolat ještě před výplatním termínem ať si mzdu vyzvedne osobně a on s tím souhlasil (pouze telefonicky) šlo by to?
On tu tedy má ještě nevyzvednuté stravenky, pro ty si zajít bude muset, že?
Není nikde snad uvedeno, že na vlastní náklady bych mu je musela posílat?
.
>>Při skončení PP máte snad nějaký výstupní list, kde
>>se
>>podepisuje, že zapůjčené věci zaměstnanec vrátil.
>>Tahle přece nemůžete osočit zaměstnance, že něco vzal
>>!!!!
>>Bez jakéhokoliv důkazu a už vůbec mu nemůžete
>>zadržovat mzdu. Pokud měl zaměstnavatel podezření, že
>>něco
>>bylo ukradeno, měl volat policii. Teď bych ráda
>>viděla,
>>jak bude prokazovat, že zaměstnanec něco ukradl. Spíš
>>zaměstnanec na něj podá trestní oznámení za pomluvu
>>nebo něco takového. Každý zaměstnanec, který končí
>>přece
>>musí odcházet "s čistým štítem", pokud jste ho
>>nezkontrolovali, je to váš problém, ne jeho. Tíha
>>dokazování
>>je na vás.
>
>Tak to se mám zas na co těšit... Šéf je dosti
>svéhlavý... Já moc slovu krádež nevěřím, alespoň ne že to (jak
>říká šef) ukradnul... A kdyby mu chtěl šéf zavolat
>ještě před výplatním termínem ať si mzdu vyzvedne osobně
>a on s tím souhlasil (pouze telefonicky) šlo by to?
>On tu tedy má ještě nevyzvednuté stravenky, pro ty si
>zajít bude muset, že?
>Není nikde snad uvedeno, že na vlastní náklady bych mu
>je musela posílat?
Nechápu jak může mít nevyzvednuté stravenky !!! Stravenky se poskytují ZÁSADNÉ dopředu, protože jsou určeny NA jídlo, nikoliv ZA jídlo. Je to tu v historii taky stále dokola.
I když by si mzdu vyzvedl osobně (nevidím důvod, proč by s tím měl souhlasit) tak mu nemůžete svévolně nevyplatit část mzdy. Aby to nedopadlo tak, že zaměstnanec podá trestní oznámení z křivého nařčení, eventuelně nevyplacení části mzdy, dá podnět ke kontrole Inspektorátu práce a potom teprve budete se mít na co těšit.
A ak tady čtu vaše dotazy, obávám se, že Ispektorát práce si ve vaší firmě opravdu smlsne.
nechtěl jsem se zapojovat, ale.... Vaše četné dotazy s "problémům", které potřebujete řešit, skutečně svědčí o něčem nezdravém ve firmě a při vší úctě k Vaší osobě i o neznalosti důležitých zákonů a předpisů, které byste při své práci měla znát.Doporučoval bych intenzivní samostudium.
Rozhodně vím, že mám mezery ve vědění! Nepovažuji se za osobu, která ví vše, ale hledám odpovědi.
Moje dotazy plynou z popudu šéfa... On pořád zkouší různé výmysly a mě z toho jde hlava kolem, ale jako správný (snažím se jím být) zaměstnanec se snažím najít různé varianty řešení (jen ty správné). Pokud jsou moje otázky zmatené, tak asi tímto stylem mluví můj šéf...
Pochopitelně bych raději měla zam-ce bez problémů, chápavého šéfa, respektujícího zákony, ale to asi nemá nikdo... Všude je něco..
Mrzí mě, že Vás tak obtěžuji svými dotazy, ale nikde není psáno, že mi nutně musíte odpovídat.
Já jsem ráda za každou odpověď, která mi pomůže. Bohužel jsem nastoupila do nově vzniklé firmy, takže nemám od koho nabírat zkušenosti ani se podívat do starých dokumentů - není kam... Proto toto fórum považuji za svůj zdroj vzdělávání + další odkazy které mi zde dobré duše poradily.
Ráda bych šla na intenzivní školení pro mzdovky a personalisty, ale nikde jsem nenarazila na nic podobného. Naše firma má 10 zaměstnanců a já jsem ta co dělá vše, mzdy, účetnictví, DPH, platební příkazy apod... Pak jsem za jeden plat dostala ještě další firmu kde dělám to samé a navíc jsou plátci DPH na Slovensku...
Vím, že zas odpovědi budou typu: uvolněte svoje místo zkušenějším, proč děláte něco čemu nerozumíte, běžte do obchoďáku za kasu, na pracák a podobně... V tomto směru zde pochopení nečekám...
Jen takové vyjádření, musela jsem si ulevit...
jen si ulevte, nechtěl jsem Vás nijak nastartovat, docela chápu Vaše postavení, sám jsem byl kldysi v podobné pozici nějakou dobu, než jsem převrátil myšlení pánům podnikatelům, takže vím, o čem to je. Zkuste třeba přesvědčit šéfa, aby Vám schválil předplatné na Poradce s.r.o., tam mimo tištěných předpisů. zákonů s komentáři a archivu na CD je součástí i bezplatné poradenství na telefon nebo na mejl, sám to taky využívám, mají nasmlouvané odborníky z různých oborů, takže lze v celiu dobře uspět. Tady na foru je přece jen někdy riziko, že Vám někdo něco nakuká díky své neznalosti a snaze se předvíst, Vy mu to zblafnete a budete se tím řídit a zavaříte si na problém, který Vám pak pochopitelně hodí šéf na krk. Jinak klidně pište dotazy, nikoho neobtěžujete, kdo chce odpoví a Vy se rozhodnete, zda se budete jeho radou řídit.Přeji úspěšné pokračování v práci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.