Re: Cestovní náhrady - školení
Zaměstnanec se nemůže vzdát předem svých práv. Měl mu být vystaven Cestovní příkaz, kde ho upozorníte, že má všechny tři jídla zaplaceny a že mu tedy budete krátit stravné o 3x25%, zbylých 25% má nárok dostat. Pokud jste ho neupozornili předem, má nárok na plné stravné. Za použití soukromého auta má nárok na 3,90 + náhradu PHM dle průměrné spotřeby v TP a doložené ceny PHM za každý ujetý km. (Nezapomeňte na silniční daň za toto auto).
Ano, pokud byl spolujezdec, také zaměstnanec, vyslán na školení, má stejný nárok na stravné.
Náhradu PHM spočítáte podle vzorce průměrná spotřeba x počet km x doložená cena PHM/ 100....nevím, jak jednodušeji to spočítat? Samozřejmě musí někde vykázat ty ujeté km, což je opět nejlepší na tiskopise Cestovní příkaz.
TAk jsem to zkusila dle vašich rad, tak snad to mám dobře :-)
Mluvím teď o tom jednom zaměstnanci:
1. den: začátek 5:15 hodin..........cesta delší 18h...stravné náleží ve výši 146,- ( bylo ale poskytnuto stravné - snídaně, oběd i večeře ) proto stravné pokrátíme o 75%.....celkem tedy dostane za 1. den 36,50 Kč
2. den: to samé...takže dalších 36,50 Kč
3. den: konec cesty ve 20:30 h........opět náleží 146,- ale tentokrát byla poskytnuta jen snídaně a oběd a proto krátíme stravné o 50%.........nárok na 3. den je tedy 73,-
Celkem tedy za stravné bude vyplaceno 146,-
K tomu teda ještě cestovní náhrady, které mi vyšly takto:
7,5 ( průměrná spotřeba auta dle TP ) x 597 ( počet ujetých km ) x 31,20 ( prokázaná cena benzínu dle účtenky ) / 100 = 1 396,98 Kč
Celkem dostane za pracovní cestu 1 543,-
Souhlasíte se mnou, nebo jsem to nepochopila správně???
Děkuji L.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.